Novosti

20. 07. 2023.

31 posto radnika u Hrvatskoj ne može si priuštiti odmor izvan mjesta stanovanja

Ovog ljeta obitelji će se suočiti s najvećim povećanjem troškova odmora i boravaka u povijesti. Cijena paket aranžmana, koji su namijenjeni pružanju odmora najbolje vrijednosti, u zemlji ili inozemstvu, porasla je između siječnja i svibnja za 12,4% u cijeloj EU, a to slijedi povećanje od 11,5% prošle godine. To je najveći rast cijena aranžmana od 1996. godine od kada se bilježi – do prošle godine najveći godišnji rast bio je u 2015. godini 7,2 posto.

Analiza podataka Eurostata od strane Europske konfederacije sindikata i Europskog sindikalnog instituta pokazala je sljedeće:

 

  • Prosječna cijena odmora u paketu od četiri ili više noćenja sada iznosi 2.967 eura – 600 eura više od  2018. godine

 

  • Građani u Estoniji, Francuskoj, Bugarskoj, Švedskoj i Češkoj pogođeni su najvećim povećanjem cijene aranžmana, s porastom između 18% i 31%.

 

  • U 14 država članica prosječna cijena paket aranžmana, za one koji zarađuju minimalnu plaću, iznosi više od mjesečne plaće.

 

  • Prema posljednjim podacima Eurostata oko 19,5% radnika (38 milijuna ljudi) ne može si priuštiti tjedan dana odmora izvan doma.

 

  • Najveći broj radnika koji si ne mogu priuštiti odmor nalazi se u Rumunjskoj (43%), Grčkoj (37%), Mađarskoj (34%), Italiji (31%), Hrvatskoj (31%) i Cipru (30%).

 

Za one koji su prisiljeni ostati kod kuće, troškovi rekreacije i kulturnih aktivnosti, uključujući posjete kinu ili muzejima, također su porasli za rekordnih 6,5% - trećinu više od nominalnog rasta plaća. Mnogi će se također imati problema s osiguranjem ručka svojoj djeci tijekom školskih praznika.  

 

ETUC poziva EU i nacionalne vlade da okončaju krizu troškova života nametanjem poreza na superprofit koji čini dvije trećine inflacije i vraćanje kupovne moći radnika kroz dostojno povećanje plaća. 

 

Glavna tajnica ETUC-a Esther Lynch rekla je: “Odmor je važan za dobrobit radnika, ali rekordno povećanje cijena značit će da će milijuni propustiti odmor ovog ljeta. Kriza troškova života znači da će se mnogi radnici boriti samo kako pravilno prehraniti svoju djecu tijekom ljetnih praznika, a kamoli razmišljati o odmoru ili izlasku. U međuvremenu će se izvršni direktori koji su izazvali inflaciju koristeći nestašicu zaliha kao izgovor za povećanje profitnih marži sunčati u luksuznim odmaralištima.“ Naznačila je kako ovo ljeto baca svjetlo na duboku nejednakost koja postoji u našem gospodarstvu i društvu. „EU i nacionalni čelnici moraju se konačno uhvatiti u koštac s pravim uzrokom ove krize nametanjem učinkovitih poreza na nepredviđene prihode na višak profita koji potiču inflaciju i jačanjem kolektivnog pregovaranja kako bi se omogućilo povećanje plaća kao najbolji način za vraćanje kupovne moći radnika.” 

 

 

Bilješke

 

Prosječna cijena paket aranžmana od četiri ili više noćenja na temelju podataka Eurostata za 2017/18 prilagođenu inflaciji: https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/TOUR_DEM_EXORG__custom_6852283/default/table?lang=en.

 

Godišnja stopa inflacije za paket aranžmane: https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/PRC_HICP_AIND__custom_6865795/default/table?lang=en

 

 

Izvor: https://www.etuc.org/en/pressrelease/workers-hit-record-rise-holiday-costs