Pregled svih novosti

  • 14. 10. 2021.

   Ovogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju uništila je desetljećima star mit po kojem povećanje minimalnih plaća gasi radna mjesta

   ITUC/NHS – Ovogodišnja Nobelova nagrada dodijeljena je Davidu Cardu, Joshui Angrist i Guidou Imbensi za stvarno istraživanje tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća koje je pokazalo i empirijski da ideja koju su gurali konzervativni ekonomisti kako veća minimalna plaća znači manji broj radnih mjesta, nije zasnovana na činjenicama.

   Čitaj dalje

  • 13. 10. 2021.

   Cijene energije: Komisija predstavila paket mjera za rješavanje izvanredne situacije i njezinih posljedica

   Priopćenje Europske komisije

   Komisija je danas donijela Komunikaciju o cijenama energije radi rješavanja problema iznimnog porasta globalnih cijena energije, za koji se predviđa da bi mogao trajati cijelu zimu, i pružanja potpore europskim građanima i poduzećima. Komunikacija uključuje „paket mjera” koje EU i države članice mogu poduzeti kako bi ublažili neposredni učinak rasta cijena i dodatno ojačali otpornost na buduće cjenovne šokove.

   Čitaj dalje

  • 13. 10. 2021.

   Hrvatski sindikalisti i ekonomisti predlažu rješenje za ogroman porast cijena hrane i goriva: ‘Kad država hoće, onda i može reagirati. Slična priča bila je i 2012. godine...‘; Evo o čemu se radi

   PRIJEDLOG STRUKE

   Piše: Vinko Vuković

   (SLOBODNA DALMACIJA) Vlada je uslišala molbe sindikata. Ne, neće ništa pojeftiniti, ni hrana ni gorivo, ali će se na temu poskupljenja održati sastanak.

   Na traženje Nezavisnih hrvatskih sindikata, danas će se napokon održati sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), na kojoj će se za istim stolom naći zastupnici radnika, poslodavaca i Vlade. Socijalni partneri, kako se to stručno kaže.

   Čitaj dalje

  • 11. 10. 2021.

   Čak devet od 10 novih radnika u Hrvatskoj ove je godine dobilo posao na – određeno. Što će donijeti novi ZOR?

   NAJAVA VLADE

   Jagoda Marić

   Novim bi se zakonom omogućila veća sigurnost na poslu, prvenstveno mladim ljudima, a time i uvjeti za osamostaljenje i zasnivanje obitelji, jer je Hrvatska u vrhu EU-a po nestabilnim oblicima zapošljavanja

   (Novilist.hr) Tek jedan od deset radnika koji su u ovoj godini zasnivanjem radnog odnosa prestali biti dio statistika o nezaposlenim osobama dobio je stalan posao, odnosno ugovor o radu na neodređeno vrijeme, pokazuju to statistički podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

   Čitaj dalje

  • 09. 10. 2021.

   Ista plaća, isti broj sati, ali radni tjedan od 4 dana. Evo što o tome kažu poslodavci i sindikati

   ‘PRODUŽENI VIKEND‘

   Dobili bi istu plaću i radili bi isti broj sati, ali u četiri dulja radna dana, pri čemu bi imali jedan dan tjedno više za sebe

   Piše: Gordana Grgas

   (JUTARNJI LIST) Zvučna vijest da bi se Belgija, zbog reformi tržišta rada, uskoro mogla prebaciti na četverodnevni radni tjedan nije tako revolucionarna kao što se to na prvi pogled čini. Prema prijedlogu koji je procurio u javnost, Belgijanci bi i dalje radili isti broj sati tjedno, 38 do 40, ali bi to obavljali stisnuto u četiri dana.

   Čitaj dalje

  • 09. 10. 2021.

   Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima sindikalnih središnjica: Rad nedjeljom što prije regulirati, a ne opet čekati neke izbore

   FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

   Predsjednik.hr

   Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas u Uredu predsjednika s predstavnicima sindikalnih središnjica u Republici Hrvatskoj – Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnog hrvatskog sindikata i Matice hrvatskih sindikata. Povod sastanka bio je jučerašnji Svjetski dan dostojanstvenog rada pa su teme razgovora predstavnika sindikalnih središnjica s predsjednikom Republike bile minimalna nadnica, neradna nedjelja, pametna migracijska politika i budućnost rada u post-Covid razdoblju.

   Čitaj dalje

  • 09. 10. 2021.

   Traženje dugoročnih rješenja za Tiskaru Vjesnik

   (SGIM.HR) Dana 4. listopada 2021. na inicijativu Sindikata grafičara i medija, kao i paralelnu inicijativu poslodavca, održan je sastanak s ravnateljem Centra za restrukturiranje i prodaju, g. Milanom Plećašem, a s ciljem iniciranja nužnih odluka za dugoročni nastavak poslovanja i očuvanje radnih mjesta u tiskari Vjesnik d.d.

   Čitaj dalje

  • 08. 10. 2021.

   Strah od povećanja cijena

   HRT

   U mreži Prvog

   Nakon skoka cijena goriva, pogotovo dizela koji je prvi put prešao 11 kuna, postavlja se pitanje što će biti s cijenama ostalih roba i usluga. Građani sve više strahuju od povećanja cijena osnovnih životnih namirnica. Upravo je to bila tema jutrošnje emisije U mreži Prvog.

   Čitaj dalje

  • 07. 10. 2021.

   Svjetski dan dostojanstvenog rada

   NHS - Danas, 7. listopada, obilježava se Svjetski dan dostojanstvenog rada.

   Četrnaesti put po redu. Sindikati svake godine obilježavaju taj dan na prigodan način.

   Tu su redovite poruke krovnih sindikalnih organizacija, Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) i Europske konfederacije sindikata (ETUC), kao i nacionalnih sindikalnih središnjica i sindikata.

   Čitaj dalje

  • 06. 10. 2021.

   Inflacija je ozbiljno pokucala i na naša vrata

   Foto: NHS

   SLOBODNA DALMACIJA

   Inflacija je ozbiljno pokucala i na naša vrata.

   Još u kolovozu drastično su skočile cijene hrane. Ulje smo tako plaćali 17,4 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Povrće je bilo skuplje 8,5 posto, a mlijeko sir i jaja 3,8 posto. Već se neko vrijeme prilično otvoreno govori i o poskupljenju struje i plina. Veliki skok zabilježile su i cijene goriva. Dizel je probio povijesni rekord i probio granicu od 11 kuna po litri.

   Čitaj dalje

  • 06. 10. 2021.

   Marina Ivandić: Radnice su najugroženije

   Kratko & jasno

   piše Mirna Jasić Gašić

   Portalnovosti.com - Rezultati istraživanja pokazuju izrazito značajniju izloženost žena, osobito mlađih, koliko seksualnom uznemiravanju toliko općenito uznemiravanju i mobbingu. Muškarci su izloženiji fizičkom nasilju na radnom mjestu, kaže voditeljica projekta iz Nezavisnog cestarskog sindikata

   Čitaj dalje

  • 06. 10. 2021.

   Održana sindikalna panel rasprava o tranziciji Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti

   NHS - U sklopu Konferencije o budućnosti Europe, 5. listopada 2021. godine održana je sindikalna panel rasprava na temu tranzicije Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti.

   Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Uprava za klimatske aktivnosti u vremenskom razdoblju od 20. rujna do 27. listopada 2021. godine održati će niz panel rasprava i završnu konferenciju kako bi se potaknula rasprava s različitim dionicima i općom javnošću o izazovima i mogućnostima za pravednu i učinkovitu tranziciju Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti.

   Čitaj dalje

  • 01. 10. 2021.

   Stopa rizika od siromaštva u 2020. iznosi 18,3%

   DZS

   NHS - Anketa o dohotku stanovništva istraživanje je na kojem se temelji izračun pokazatelja siromaštva i socijalne isključenosti za Republiku Hrvatsku. Provedba Ankete usklađena je s uredbama EU-a i Eurostatovom metodologijom propisanima za istraživanje EU-SILC (Statistics on Income and Living Conditions). Istraživanje SILC, na razini EU-a, obvezatno je istraživanje i referentni izvor podataka za praćenje statistike dohotka, siromaštva i socijalne isključenosti. Istraživanje provode sve zemlje članice redovito u godišnjoj periodici.

   Čitaj dalje

  • 30. 09. 2021.

   Država desetljećima izbjegava dogovor o povratu sindikalne imovine

   Dom sindikata grafičara otvoren 1938.

   FAKTOGRAF

   Autor/ica: Gabrijela Galić

   Već skoro tri desetljeća traje priča oko povrata sindikalne imovine. Umjesto dogovora sa sindikatima, država se upisuje u vlasništvo. Sindikati sada traže sastanak s premijerom.

   Tri sindikalne centrale –Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Matica Hrvatskih sindikata – zatražile su žuran sastanak s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem kako bi se razriješio skoro tri desetljeća star problem povrata sindikalne imovine.

   Čitaj dalje

  • 29. 09. 2021.

   COVID-19 – profesionalna bolest ili ozljeda na radu

   NHS - Nakon istraživanja provedenog u cijeloj Europskoj uniji, koje je pokrenuto u mjesecu studenom 2020. godine Eurostat je danas objavio statističko izvješće o pravnom statusu COVID -19, odnosno priznaje li se kao ozljeda na radu i/ili profesionalna bolesti na nacionalnoj razini. Takvo priznavanje odlučujući je faktor u priznavanju socijalnog osiguranja, odnosno prava na iznos naknade za vrijeme bolovanja, kao što je to u Hrvatskoj.

   Prema rezultatima istraživanja, svih 27 država članica EU-a razmatra profesionalni rizik od COVID-19.

   Čitaj dalje

  • 27. 09. 2021.

   Predstavljeni rezultati istraživanja o nasilju i uznemiravanju na radnom mjestu

   NHS - Dana 27. rujna 2021. godine u Novinarskom domu u Zagrebu predstavljeni su rezultati istraživanja o nasilju i uznemiravanju na radnom mjestu, koje je provedeno u lipnju i srpnju ove godine među zaposlenima u poduzećima i službama u kojima djeluju sindikati udruženi u Nezavisne hrvatske sindikate.

   Predstavljanje je održano u hibridnom obliku (dio sudionika sudjelovao je putem digitalne platforme).

   Čitaj dalje

  • 23. 09. 2021.

   Stižu nova pravila za referendum: Procedura je olakšana, donosimo detalje

   PRIJEDLOG ZAKONA

   Primjedbe i prijedloge ranijih referendumskih inicijativa i sindikata o prikupljanju potpisa i njihovu kasniju provjeru u Državnom izbornom povjerenstvu, Ministarstvo pravosuđa i uprave je uvažilo

   VEČERNJI LIST

   AUTOR Iva Boban Valečić

   Čitaj dalje

  • 23. 09. 2021.

   Iz EGSO-a – Usvojeno Mišljenje o hitnim mjerama za potporu zapošljavanju i dohotku

   NHS – Na plenarnom zasjedanju Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) održanom 22. i 23. rujna 2021. godine usvojeno je Mišljenje SOC/686 - Hitne mjere za potporu zapošljavanju i dohotku tijekom krize uzrokovane pandemijom, koje je pripremila Cinzia Del Rio iz Radničke skupine.
   U razdoblju gospodarske krize odlučujući je čimbenik brzina odlučivanja i odabira te EGSO u ovome mišljenju pozdravlja brzinu kojom je Europska komisija uspostavila instrument SURE i u kratkom roku zaključila pregovore s državama članicama, čime je pokazala sposobnost reagiranja na težinu krize.

   Čitaj dalje

  • 23. 09. 2021.

   Kako pomoći građanima na udaru poskupljenja hrane i energenata?

   HRT

   Autor: Otvoreno/Mislav Togonal/IMS/HRT

   Na europskim burzama udvostručila se cijena struje, cijena plina se utrostručila, raste i cijena goriva. Očekuje li nas i veliko poskupljenje hrane i kako ćemo preživjeti jesen - bila je tema Otvorenog. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković poslala je optimističnu poruku: "Većina poznatih, ozbiljnih ekonomista još uvijek smatra da je ova inflacija prolaznog karaktera i nije bila neočekivana".

   Čitaj dalje

  • 22. 09. 2021.

   U Hrvatskoj trenutno na crno radi čak 150 tisuća radnika. Evo što država planira učiniti oko toga

   NOVI ZAKON

   Jagoda Marić

   Ministarstvo rada namjerava objaviti liste poslodavaca koji radnike ne zapošljavaju na zakonit način, povećati kazne prekršiteljima i tako zaštititi radnike i poštene poslodavce

   (Novilist.hr) ZAGREB – Hrvatska će se ubuduće boriti protiv rada na crno tako što će donijeti poseban zakon o suzbijanju neprijavljenog rada, a dosad je taj problem bio »razbacan« u više različitih propisa. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike već je pokrenulo proceduru za donošenje tog zakona i do 30. rujna trajat će javno savjetovanje o obrascu prethodne procjene za izradu nacrta tog zakona, koji bi trebao smanjiti broj radnika koji rade na crno.

   Čitaj dalje

  • 22. 09. 2021.

   Prava cijena jeftine odjeće

   FAKTOGRAF

   Autor/ica: Gabrijela Galić

   Odjeća za potrošače u bogatijem dijelu svijeta nikad nije bila jeftinija, ali zato radnici koji koji je proizvode rade u praktički robovskim uvjetima.

   Iz perspektive europskih potrošača, odjeća i obuća nikad nisu bili jeftiniji i dostupniji.“Brza moda” u stanju jepotrošačima svaki tjedan dostaviti novu kolekciju, a građani razvijenijih zemalja bez većih problema si mogu priuštiti redovitu obnovu garderobe.

   Čitaj dalje

  • 22. 09. 2021.

   Najbrži rast broja radnika koji si ne mogu priuštiti grijanje je u Hrvatskoj

   ETUC - Analiza podataka Eurostata koju je provela Europska konfederacija sindikata (ETUC) pokazuje kako si zbog niskih plaća gotovo tri milijuna ljudi koji imaju posao ne može priuštiti grijanje budući da u cijeloj Europi rastu cijene energenata.

   Sa prvim danim jeseni 15 posto Europljana koji rade, ali su siromašni, neće biti u mogućnosti uključiti grijanje. Govorimo o 2.713.578 ljudi u Europi.

   Čitaj dalje

  • 22. 09. 2021.

   SURE: Izvješće potvrđuje uspjeh instrumenta u zaštiti radnih mjesta i prihoda

   EUROPSKA KOMISIJA

   Komisija je objavila drugo izvješće o učinku instrumenta SURE, koji ima proračun od 100milijardieura i namijenjen je zaštiti radnih mjesta i prihoda radnika pogođenih pandemijom bolesti COVID-19.

   U izvješću je zaključeno da su zahvaljujući instrumentu SURE uspješno ublažene ozbiljne socioekonomske posljedice krize uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19.

   Čitaj dalje

  • 22. 09. 2021.

   Gotovo dva milijuna radnika umrlo od posljedica rada

   ILO/WHO - Prema prvoj zajedničkoj procjeni Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodne organizacije rada, bolesti i ozljede povezane s radom odgovorne su za smrt 1,9 milijuna radnika 2016. godine.

   U zajedničkim procjenama WHO/ILO o teretu bolesti i ozljeda povezanih s radom, 2000-2016: Globalni promatrački izvještaj, većina smrti povezanih s radom uzrokovane su respiratornim i krvožilnim bolestima.

   Čitaj dalje

  • 22. 09. 2021.

   Radnici čije tvrtke završe u stečaju bit će ipak u nešto boljem položaju. Država će im, umjesto tri, isplatiti pet plaća

   

snimio Sergej Drechsler

   IZMJENE ZAKONA

   Jagoda Marić

   Sada se razdoblje za koje država pruža kakvu-takvu zaštitu podiže na pet mjeseci, a pravo na tu pomoć imat će i radnici koji su prestali raditi u poduzeću u stečaju deset mjeseci prije otvaranja stečaja.

   (Novilist.hr) ZAGREB– Položaj radnika čije tvrtke završe u stečaju, a nisu im mjesecima prije toga isplaćivali plaće, malo će se poboljšati, kao i pozicija radnika koji su i prije otvaranja stečaja prestali raditi u tim tvrtkama, a one su im ostale dužne nekoliko plaća.

   Čitaj dalje