Novosti

07. 02. 2006.

Coca Cola prijeti odlaskom iz Hrvatske

(RADIO 101, 7. veljače) Dok 140 radnika Coca-Cole na temperaturama oko ili ispod nule štrajka već šesti dan, iz sjedišta kompanije u Grčkoj stižu prijetnje da će, dođe li do eventualnih gubitaka, morati dobro promisliti hoće li i kako nastaviti raditi u Hrvatskoj.
Radnici Coca Cole traže povećanje plaća, ali temeljno nezadovoljstvo proizlazi iz ponuđenih otpremnina od 6.500 kuna po godini radnog staža za 123 radnika koji su proglašeni viškom. U sjedištu Coca-Cole tvrde da su svjesni kako su otpremnine glavni razlog štrajka, ali i da im ne mogu ponuditi više. Rekoše da su za svaku državu napravili posebnu analizu i otpremnine prilagodili gospodarskim rezultatima zajednice u kojoj se nalaze, pa je tako slučaj i s Hrvatskom.
Osim što se radi o socijalno neodgovornom poslodavcu, koji radije preko suda zahtijeva zabranu štrajka, nego što ima volju naći potencijalna rješenja, glavni sindikalist u Coca - Coli Marijan Sokačić ističe i ekološku neodgovornost tvrtke: "Činjenica je da je Uprava Coca Cole bila predvodnik čitave industrije koja se jako bunila protiv Pravilnika o ambalažno otpadu, a istovremeno je čitav niz godina ostvarivala velike ekstra profite, vezano uz činjenicu da nisu izdvajali niti kune za zbrinjavanje tog otpada."
Poziv na bojkot proizvoda u najmanju je ruku neodgovoran, kako prema 600 radnika Coca Cole koji i dalje uredno rade, tako i prema građanima, kaže direktorica odnosa s javnošću Coca-Cola Beverages Hrvatska, Majda Tafra Vlahović: "Coca Cola Beverages Hrvatska je jedan od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj, prije svega zbog toga što su naše plaće daleko više od prosjeka u toj industriji. Imamo i veliki interes ljudi za rad u Coca Coli."
Iz Uprave hrvatske Coca-Cole poručuju da oni nisu ti koji su prekinuli pregovore o kolektivnom ugovoru sa sindikatima, pa stoga očekuju da ih sindikati ponovno i pokrenu, ali tek onog trenutka kad štrajk završi. Napominju i da je Zavod za zapošljavanje prihvatio njihov program zbrinjavanja viška radnika te da je sve u zakonskim okvirima. Inače, na zagrebačkom Županijskom sudu sutra bi se trebala donijeti konačna odluka o tužbi za utvrđivanje zakonitosti štrajka.
Spomenimo na kraju da je jučer počeo štrajk i u Coca-Colinim pogonima u Francuskoj, gdje će zbog restrukturiranja bez posla ostati oko 150 radnika.