Novosti

07. 05. 2021.

Dan Europe u EGSO-u

NHS - Dan Europe 9. svibnja obilježava povijesnu Schumanovu deklaraciju, koja je bila početna točka današnje Europske unije. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među europskim državama postao nezamisliv.
Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju tog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

9. svibnja također službeno počinje Konferencija o budućnosti Europe. To je također prilika da građani EU-a još snažnije osjete da su dio nečega većeg, ali i da mogu sudjelovati u stvaranju bolje EU putem digitalne platforme na kojoj mogu iznijeti svoja mišljenja i prijedloge.

 

Povodom proslave Dana Europe institucije EU-a otvaraju svoja vrata za javnost u Bruxellesu i Strasbourgu. Lokalni uredi EU-a u Europi i diljem svijeta organiziraju niz aktivnosti i događanja za sve građane. To je prilika da razmislimo o tome što je do sada izgradila solidarnost i što se nadamo postići u budućnosti.

I Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) tradicionalno obilježava Dan Europe otvarajući svoja vrata javnosti. Ove godine, zbog krize uzrokovane bolešću COVID-19, građani iz cijele Europe i svijeta pozvani su otkriti Kuću civilnog društva na siguran i virtualni način.

 

To je moguće učiniti na nekoliko načina:

1. Otkrijte što EGSO čini za vas putem 3D 360-stupnjeva virtualna posjeta EGSO-u: saznajte tko smo, što radimo i naučite o dodanoj vrijednosti EGSO-a i njegovih članova.

 

2. Otkrijte što članovi EGSO-a rade kod kuće , kroz priče organizacija naših članova koje rade na terenu, i pogledajte što članovi EGSO-a rade na svojim lokalnim područjima kako bi pomogli EU-u da se oporavi od krize.

 

Jedna od priča odnosi se i na projekt koji provodi Nezavisni cestarski sindikat udružen u Nezavisne hrvatske sindikate (NHS), a vezano za sprječavanje i iskorjenjivanje nasilja i uznemiravanja na radnim mjestima u Hrvatskoj. Projektne aktivnosti sadrže provedbu istraživanja o raširenosti nasilja i uznemiravanja na radnim mjestima, koje će biti provedeno u suradnji sa zainteresiranim sindikatima udruženima u NHS, izradu prijedloga izmjena zakonodavnog okvira te prijedloga smjernica za kolektivne ugovore, kao i izradu protokola i mjera za prevenciju, nadzor i sankcioniranje nasilja i uznemiravanja na radnim mjestima. Projektom su  predviđeni programi edukacije radnika i radnica, članova i članica sindikata te predstavnika i predstavnica poslodavaca o temi nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu i mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi se ono eliminiralo te pokretanje bipartitnog i tripartitnog dijaloga s ciljem implementacije predloženih mjera. Kako je navedeno i u tekstu objavljenom na stranicama EGSO-a ovim se projektom priprema povratak radnika na bolja radna mjesta budući da veliki dio njih radi na daljinu.

 

3. Posjetite Kutak za kulturu i otkrijte razne virtualne izložbe EESC-a na interaktivan i atraktivan način.

 

4. Sudjelujte u aktivnostima uživo: Dan Europe prije svega je proslava mira i jedinstva u Europi, pa će se igre i zabavne aktivnosti odvijati na mreži, uključujući virtualne posjete EGSO-a, webinar o participativnoj demokracijiu koji će biti uključeni članovi EGSO-a , digitalnu foto kabinu, natjecanje u slikama. MH