Novosti

28. 04. 2021.

Dan zaštite na radu

(HRT) I na Svjetski i nacionalni dan zaštite na radu u Zagrebu se dogodio smrtni slučaj na radnome mjestu. Od početka godine, to je šesta osoba koja je smrtno stradala na poslu. Lani je tako život izgubilo 40 osoba, godinu prije 37. No s druge strane u 2020. bilježi se pad broja priznatih ozljeda na radu, i to za 20 posto u odnosu na 2019.

U Tvornici mlijeka Osijek strogo poštuju sve propise zaštite na radu. Jer opasnost vreba od strojeva, kemikalija, mokrog poda...

 

- Klizavo je dosta, mokro. Najbitnije je da napravimo procjenu rizika i implementiramo sve metode kako bi spriječili ozljede na radu. Ne sjećam se, barem posljednje tri godine, nije bilo nikakvih ozljeda na radu, rekao je Željko Berger, voditelj proizvodnje u Tvornici mlijeka Osijek, Belje plus.

 

Stanje zaštite na radu i učestalost ozljeda u Hrvatskoj na razini su prosjeka Europske unije, kažu u Ministarstvu. Trend pada broja ozljeda nije, ističu, posljedica rada od kuće zbog epidemije.

 

- Građevinarstvo i poljoprivreda, kao djelatnosti koje imaju najveće rizike vezano za zaštitu na radu, još intezivnije rade, pogotovo nakon potresa. Možemo biti zadovoljni, nikada do kraja, jer jedna ozljeda je previše, kamoli izgubljeni život, ali trendovi su pozitivni, istaknuo je Dražen Opalić, pomoćnik ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

 

Od svih smrtno stradalih na radnome mjestu, čak je četvrtina u građevinarstvu. No svijest o nužnosti zaštite na radu i među poslodavcima i među radnicima znatno je porasla, kažu u HUP-u.

 

Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, smatra da smo kao nacija prilično uznapredovali zadnjih godina po pitanju zaštite na radu.

 

- Ako ste prolazili nekad pored hrvatskih gradilišta mogli ste vidjet da su ljudi hodali bez zaštitnih kaciga, danas toga više nema, danas se te mjere striktno poštuju, istaknuo je Zorić.

 

Sindikati upozoravaju i da na broj nesreća na radu znatno utječe umor, zbog premalo odmora i prekovremenog rada.

 

- To zapravo izravno utječe na zdravlje, bilo da je riječ o nesreći na radu, bilo da je riječ o nekim bolestima na radu koje na temelju takve izrađenosti i nedovoljnog odmora samog organizma buknu negdje na vidjelo, kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

 

Iako je COVID-19, kaže Sever, uvršten među profesionalne bolesti, još nisu objavljeni službeni podaci o tome koliko se radnika zarazilo na radnome mjestu.