Novosti

21. 06. 2021.

Edukacija povjerenika HST-a

(HST) U Rijeci, 17. lipnja 2021. godine, održana je edukacija sindikalnih povjerenika HST-a u regiji zapad. To je prva u nizu radionica s ciljempovećanja kompetencija sindikalnih povjerenikakako bi na učinkovit način zastupali svoje kolege i štitili prava i interese radnika u kompanijama ICT djelatnosti Hrvatske.

 

Radionice se nastavljaju širom Hrvatske, a na njima zajedno sudjeluju povjerenici svih podružnica HST-a.

 

HST ima članove u kompanijama A1 Hrvatska, ADAC Service Adria, Combis, Ericsson NT Servisi, Hrvatski telekom, IN2, Iskon Internet, OT- Optima telekom, Telemach Hrvatska, Transcom Worldwide i Ostali.

 

Kompanije u kojima imamo članove su suprotstavljene u tržišnoj utakmici, aliradnici dijele iste probleme i način postupanja poslodavaca.

 

Kompanije u kojima radimo su najprofitabilnije kompanije na tržištu, međutim preko 70 % naših radnika radi za plaću nižu od prosjeka Republike Hrvatske, izrazito stresne i kompleksne poslove, za koje za koje su potrebna vrlo specifična znanja.

 

Prema službenom izvješću Ministarstva rada najveći broj agencijskih radnika u Republici Hrvatskoj radi u ICT djelatnosti. Na žalost, telekom operateri nemoralno postupaju prema radnicima kojima ne daju ugovor o radu na neodređeno vrijeme, već radnici putem agencija za privremeno zapošljavanje "privremene poslove" rade dugi niz godina na način da po tri godine rade preko jedne agencije, pa preko druge, pa preko treće...

 

Na žalost, radnik kao pojedinac, teško se može suprotstaviti poslodavcu.To ćemo promijeniti, jer zajedno smo jači!