Novosti

12. 10. 2020.

Epidemija stresa nakon zatvaranja gospodarstva - potrebna EU direktiva

ETUC/NHS - Sindikati pokreću kampanju za donošenje EU direktive za rješavanje stresa vezanog za rad usred krize mentalnog zdravlja koja je pogoršana zatvaranjem gospodarstva. Stres vezan za rad dosegao je epidemijske razmjere i prije zatvaranja gospodarstva i bio je odgovoran za više od polovice svih izgubljenih radnih dana u EU.

Novi podaci Eurostata pokazuju kako svaki treći radnik stalno ili često radi pod vremenskim pritiskom, što je veliki uzročnik stresa.

 

Ujedinjeni narodi upozoravaju kako se od početka zatvaranja gospodarstva (lockdown) razina stresa u Europi „značajno povećala“. Dvostruko je veća vjerojatnost da će ljudi koji rade od kuće raditi duže od 48 sati, a kod njih je i veća vjerojatnost često prekidanog spavanja.

 

Na Svjetski dan mentalnog zdravlja sindikati pokreću kampanju EndStress.EU kako bi se osiguralo donošenje europske direktive koja će rješavati ovaj rastući problem.

Zašto je vrijeme da se pozabavimo stresom u vezi s radom u Europi:

  • 51 posto radnika u EU navodi kako je stres uobičajen na njihovu radnom mjestu
  • trošak depresije uzrokovane radom procjenjuje se na 617 milijardi eura godišnje
  • četvrtina radnika kaže kako ih je rad za vrijeme lockdowna emocionalno iscijedio

 

Direktiva je potrebna, jer i istraživanja same EU pokazuju da 89 posto poslodavaca izjavljuje kako je glavni razlog što upravljaju zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu postojanje zakonodavstva.. Međutim, samo mali broj država članica ima zakonodavstvo o stresu povezanim s radom, a samo trećina radnih mjesta ima akcijski plan za sprečavanje stresa uzrokovanog  radom.

 

Kampanju provode Europska konfederacija sindikata (ETUC) i Eurocadres, sindikat koji predstavlja stručnjake i  menadžere, uz potporu Mental Health Europe i više od 20 sindikata s nacionalne razine. U pokretanju kampanje sudjeluju i zastupnici u Europskome parlamentu iz redove Socijalista i demokrata i Zelenih/EFA.


„4 od 5 menadžera izražava zabrinutost zbog stresa na radu. Menadžeri, naši članovi trebaju bolje alate, a dobro zakonodavstvo može pomoći u stvaranju radnog okružja koje podupire mentalno zdravlje na radu u EU. Potrebna nam je posebna direktiva koja će se baviti epidemijom stresa na radu, kao što su regulirani brojni fizički rizici. Zakonodavstvo o zaštiti zdravlja i sigurnosti može biti nevjerojatno učinkovito. Ali za psihosocijalne rizike trenutni pravni okvir EUI iz 1989. godine nije dovoljan. COVID-19 je i dalje među nama, a uz tvrtke koje pokušavaju ponovno pokrenuti svoje poslove, direktiva o psihosocijalnim rizicima, nasilju i uznemiravanju te organizaciji rada bi stvarno pomogla. Nemojte mentalno zdravlje učiniti sljedećom zdravstvenom krizom na radu“, izjavio je Martin Jefflen, predsjednik Eurocadresa.

 

„Stres povezan s radom već je dosegnuo epidemijske razmjere i prije zatvaranja gospodarstva, ali rad od kuće stvorio je nove pritiske koji  negativno utječu za mentalno zdravlje radnika. Sada je više nego ikada potrebno djelovanje kako bi se riješila ova kriza u Europi, a i istraživanja same EU pokazuju kako poslodavci djeluju jedino zato što ih zakoni na to obvezuju.
Vrijeme je da Europska komisija pokaže kako mentalno zdravlje shvaća jednako ozbiljno kao i fizičko zdravlje – i to donošenjem direktive koja će se baviti epidemijom stresa povezanog s radom“, kazao je zamjenik glavnog tajnika ETUC-a Per Hilmersson.