Novosti

07. 05. 2021.

Europski fond za prilagodbu globalizaciji: Pomoć za radnike koji su postali višak

Europski parlament - Fond će pokrivati sve vrste tehnoloških viškova nakon restrukturiranja

Parlament je izmijenio Europski fond za prilagodbu globalizaciji i učinio ga pristupačnijim i prilagođenijim globalnoj krizi.

Europski fond za prilagodbu globalizaciji (EGF) jedna je od aktivnosti kojima se Europska unija bori protiv nezaposlenosti. Naime, globalizacija može prouzročiti značajne strukturne probleme na tržištu koji dovode do toga da se radnike otpušta kao višak radne snage.

 Kako bi se pružila adekvatna pomoć za ljude koji ostanu bez posla zbog globaliziranog tržišta ili gospodarskih posljedica velikih kriza, poput pandemije COVID-19, EU je 2006. stvorio EGF kao poseban financijski alat koji se koristi „ad hoc“. Njime se financiraju projekti poput obrazovanja, osposobljavanja i prekvalifikacije radnika ili poduzetništva i osnivanja poduzeća.

 

Zastupnici su podržali sljedeće promjene:  

  • Prag za zahtjeve za potporu spušten s 500 na 200 otpuštenih radnika 
  • Mogućnost prijave za jednokratno ulaganje od 22 tisuće eura za pokretanje posla ili preuzimanje zaposlenika 
  • Dodatak za njegu djece za njegovatelje koji su na obuci ili traže posao  

Parlament je 16. siječnja 2019. glasao o novim pravilima o radu Fonda za razdoblje nakon 2020.

 

Cilj je bio proširiti djelokrug fonda na pomoć u slučaju velikih rekonstruiranja tvrtki vezanim za digitalizaciju, automatizaciju i prelazak na nisko-ugljično gospodarstvo. Nakon uspješnih pregovora o promjenama EGF-a s Vijećem u prosincu 2020., zastupnici su usvojili Uredbu tijekom plenarne sjednice u travnju 2021. 

 

„Fond će biti presudan u pomaganju otpuštenim radnicima u ovim teškim vremenima. Sada je bolje opremljen za pomoć u suočavanju s izazovima koji su pred nama i pokrivat će sve vrste tehnoloških viškova nakon restrukturiranja,“ izjavila je Vilija Blinkevičiūtė (S&D, Litva) izvjestiteljica za Mišljenje o Prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o izmjeni Uredbe (EU) br. 1309/2013 o Europskom fondu za prilagodbu globalizaciji (2014. – 2020.)

 

UREDBA (EU) 2021/691 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 28. travnja 2021. o Europskom fondu za prilagodbu globalizaciji za radnike koji su proglašeni viškom (EGF) i stavljanju izvan snage Uredbe (EU) br. 1309/2013

 

Izvor: Europski fond za prilagodbu globalizaciji: Pomoć za radnike koji su postali višak