Novosti

22. 04. 2006.

GLAS ISTRE: Sindikati i Vlada »dogovorili dogovor«

REDOVITI KVARTALNI SASTANAK SINDIKALNIH VOĐA S PREMIJEROM
Sever je tom izjavom sugerirao da sastanci Sanadera sa sindikatima uglavnom protječu u dogovorima da će se nešto dogovoriti, ali je malo konkretnih rješenja
ZAGREB - Dobro je da smo se dogovorili da ćemo se dogovoriti o nečem što smo već dogovorili, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, nakon jučerašnjeg redovitog kvartalnog sastanka predstavnika šest sindikalnih središnjica s premijerom Ivom Sanaderom, objašnjavajući pritom da sastanci Sanadera sa sindikatima uglavnom protječu u dogovorima da će se nešto dogovoriti, ali je malo konkretnih dogovora i rješenja. Ta je izjava uslijedila nakon što je premijer, a potom i sindikalna strana, dvadesetak minuta iznosila rezultate jučerašnjeg radnog sastanka socijalnih partnera.
Dakle, sindikati i premijer dogovorili su osnivanje posebne radne skupine koja će predložiti mjere za obuzdavanje mogućeg utjecaja rasta cijena naftnih derivata na porast životnih troškova, a nositelj projekta je Ministarstvo gospodarstva. Istovjetan dogovor postignut je i nakon prošlogodišnje kolovoške naftne krize, a sastanak u resornom ministarstvu je održan 30. rujna 2005. godine. Iako su nakon tog sastanka uslijedile bombastične izjave, nikakve mjere za eventualno sprječavanje socijalnog udara zbog rasta cijene naftnih derivata do sada nisu donesene.

Premijer je jučer najavio da će se u postojeće povjerenstvo Vlade i umirovljenika uključiti i predstavnici sindikata te poslodavaca. Istovjetan zaključak donesen je i na sastanku premijera sa sindikatima u siječnju, jednako kao što je tada ocijenjeno da je nova mirovinska reforma potrebna.
Dijalog sa sindikatima o paketu zdravstvenih zakona, koji će nakon provedene prethodne rasprave vjerojatno sredinom svibnja stići na prvo saborsko čitanje, također se nastavlja, a Vlada u Strategiju zdravstva uključuje i Akcijski plan. Zajednički rad ponovo je dogovoren i o nizu drugih pitanja. Primjerice, Zakona o trgovini te Zakona o privatizaciji. Naravno, ponovo je zaključeno i da socijalni dijalog nema alternative.
O slučaju Tvornice duhana Zagreb sindikati s premijerom jučer nisu razgovarali. Kako je rekao Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, jučerašnji susret nije bio pravo mjesto za to. Matijašević je pritom izrazio zadovoljstvo premijerovom izjavom o načinu rješavanja problema TDZ-a, kojom se Uprava Adris grupe poziva da uloži dodatne napore i regulira odnose s radnicima. Ta se izjava, po Matijaševiću, u potpunosti podudara sa zahtjevima radnika koji traže da pogon ostane u Zagrebu, ne nužno u Jagićevoj ulici. No, to ne isključuje sindikalni zahtjev za utvrđivanjem nezakonitosti u privatizaciji.
G. GALIĆ