Novosti

03. 02. 2006.

GSV O ZAPOŠLJAVANJU I PRAVILNIKU O AMBALAŽI

Vilim Ribić odlučio se za šutnju i Vladi i poslodavcima prepustio da GSV pretvore u prezentaciju postignuća Vlade

Danas je u zgradi Vlade RH na zabranjenom Markovom trgu održana sjednica GSV-a na kojoj su, sudeći barem po priopćenju HINE, glavnu riječ vodili predstavnici Vlade, a sindikalni predstavnici s odobravanjem slušali Vladinu nisku uspjeha na području poticanja zapošljavanja, zbrinjavanja otpada i upozorenja štrajkašima u Coca-Coli.
Jedan od razloga je i forisiranje Vilima Ribića, podržanog od dijela sindikata, da sindikalna strana ne razgovara s novinarima jer su ga "nekorektno medijski interpretirali nakon posljednjih sastanaka s premijerom Ivom Sanaderom".
Iako se odlučio za šutnju, Ribić je u izjavi novinarima sebe i potpredsjednicu Vlade, koji su "dali vrlo precizne, točne i korektne izjave", proglasio kolateralnom žrtvom dijela medija.

ZAGREB, 3. veljače 2006. (Hina) - Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca na današnjoj su sjednici Gospodarsko- socijalnog vijeća (GSV) raspravljali o planu za poticanje zapošljavanja za ovu godinu, Pravilniku o ambalaži i zbrinjavanju otpada.
Ističući da je GSV podržao Vladin plan zapošljavanja za 2006. godinu, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je kako je za Hrvatski zavod za zapošljavanje u ovoj proračunskoj godini izdvojeno 150 milijuna kuna.
Kroz šest mjera u kratkom je vremenu zaposleno više od 3.500 hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih branitelja, rekla je Kosor dodajući kako je za tu svrhu u proračunu izdvojeno 35 milijuna kuna.
Kao posebna skupina u programu zapošljavanja izdvojene su osobe s invaliditetom, dodala je Kosor.
Ističući poticanje zapošljavanja kao državni prioritet, predsjednik GSV-a i predstavnik poslodavaca Ivica Mudrinić ocijenio je da je plan poticanja zapošljavanja važan na strateškoj razini, posebno u segmentu
malog i srednjeg poduzetništva. Hrvatska udruga poslodavaca predložila je da nove tvrtke, koje tek počinju s poslovanjem, budu oslobođene nekih obveza.
Na sjednici GSV-a zaključeno je da se nastavlja dijalog s poslodavcima oko Pravilnika o ambalaži, a izmjene su moguće nakon što se budu vidjeli njegovi prvi učinci. Bit će osnovano i povjerenstvo za praćenje provedbe pravilnika, najavila je Kosor.
U vezi zbrinjavanja otpada Kosor je rekla kako je Vlada za petogodišnje razdoblje predvidjela 1,5 milijardu kuna, kako bi se saniralo 160 odlagališta otpada u cijeloj Hrvatskoj.
Predstavnik sindikata Vilim Ribić nije htio ništa izjaviti rekavši da sindikalci neće davati izjave "zbog nekorektnih medijskih interpretacija nakon posljednjih sastanaka s premijerom Ivom Sanaderom". Dodao je kako je većina novinara ipak korektno prenosila ono što se događalo.
Sa sjednice GSV-a upućen je poziv sindikatu Coca-Cole, koji je u četvrtak započeo štrajk, za nastavak dijaloga s Upravom, kako bi se našla najproduktivnija riješenja sukladna zakonu i mogućnostima tvrtke.