Novosti

30. 10. 2020.

HSP – Širenje virusa ćemo spriječiti dužim radnim vremenom???

HSP - Dok sav svijet u borbi s virusom, između ostalih mjera, skraćuje radna vremena i ograničava broj kontakata, Hrvatska pošta „vozi“ drugim smjerom, radi upravo suprotno. Poštarima, umjesto osmosatnog, uvodi 10-satno radno vrijeme.
Umjesto petodnevnog, uvodi šestodnevni radni tjedan.
Umjesto jednosmjenskog, uvodi dvosmjenski rad.
I sve se to ima provesti, kako tvrdi direktor Divizije Pošte, kako bi se sprječilo širenja koronavirusa.

Da čovjek ne povjeruje!

 

Naravno da će se sve ove promjene odraziti, ovako ili onako, bojimo se negativno, i na radnike u Diviziji Mreža.

 

 

HRVATSKI SINDIKAT POŠTE SE PROTIVI

 

Unatoč žestokom protivljenju od strane Hrvatskog sindikata pošte, Poslodavac ne odustaje od svoje namjere za koju držimo da je sve drugo, samo ne antivirusna i zdravstveno opravdana mjera. Pače, s velikom dozom sigurnosti možemo reći da se ovdje radi o jednostranim, stihijskim i po svemu neracionalnim promjenama koje bi mogle imati potpuno suprotan i neželjen učinak.

 

 

SASTANCI S POSLODAVCEM

 

Na višekratnim sastancima s Poslodavcem, vezanim za ovu temu, pokušali smo brojnim argumetima ukazati da namjeravane mjere nisu dobre, da osim što neće spriječiti širenje virusa, mogu samo doprinijeti širenju još jednog, za Hrvatsku poštu, vrlo opasnog „virusa“ - nezadovoljstva radnika i sve posljedice koje iz toga mogu proizaći. Nažalost, naši argumenti i prijedlozi koji bi bili na obostrano zadovoljstvo, kako radnika tako i Poslodavca, kao i mnogo puta do sada, nisu naišli na plodno tlo. Štoviše, odbijali su se kao od zida. Uostalom što reći o protuargumentima iz arsenala direktora Divizije Pošte u stilu: „nisam ja tu da brinem o zadovoljstvu radnika“ ili „radnici mi se javljaju i kažu da su jedva dočekali ovakav način rada“. Da nije tužno, bilo bi smiješno!

 

 

ŠTO KAD KORONA JEDNOM PROĐE

 

Naravno da na naše višekratne upite o tome jesu li ove mjere privremene i planiraju li se ukinuti kad jednom korona prođe, nismo dobili jasan i nedvosmislen odgovor. Što bi se drugo iz toga moglo zaključiti nego da bi epidemija mogla biti samo izgovor da se na mala vrata, trajno uvedu nova, i za radnike u svakom pogledu, nepovoljna radna vremena. Da je tome tako, dokazuje i činjenica da smo na sastanku predložili rješenja koja bi zadovoljila epidemiološke mjere jer u velikoj većini ureda poštari mogu raditi u fizički odvojenim prostorijama. Voljeli bi da griješimo i da se varamo.

 

 

RUKOVODITELJI „ZNAJU“ TKO JE KRIVAC

 

Koliko god novi način rada i nova radna vremena još nisu stupila na snagu, među radnicima je ova nevolja već neko vrijeme nezaobilazna tema. Po svemu sudeći informacija potiče od njihovih rukovoditelja i, gle čuda, isti ti rukovoditelji (uz časne izuzetke), ne znajući kako sve ljudima objasniti, krivicu opet svaljuju na sindikat, tako im je valjda najlakše. Upravo zbog toga i na ovaj način poručujemo tim kvazi-rukovoditeljima i svima drugima – Hrvatski sindikat pošte nije, niti ikad hoće, podržati išta što bi bilo protivno interesima njegovih članova i svih radnika Hrvatske pošte i sa svoje će strane poduzeti sve zakonom dozvoljene mogućnosti kako bi se ovakvoj aroganciji i samovolji pojedinih direktora stalo na kraj.

 

 

RADNIČKA VIJEĆA ĆE SE PROTIVITI NOVIM RADNIM VREMENIMA POŠTARA

 

Poslodavac je u Zakonom propisanom procesu savjetovanja, u srijedu 28. kolovoza, radničkim vijećima GP-a uputio na savjetovanje svoju odluku o namjeri uvođenja dvosmjenskog i šestodnevnog radnog vremena za poštare opće dostave. Ovdje treba naglasiti da se radi o savjetovanju te da savjet od strane radničkih vijeća Poslodavac može i ne mora uvažiti. Iz dosadašnjih iskustava u Hrvatskoj pošti, bilo bi ravno čudu da Poslodavac prihvati ikakav savjet radničkih vijeća jer on (Poslodavac) ionako savjetovanje provodi samo zato što po Zakonu mora, a ne da bi savjet čuo ili ga, nedaj Bože, prihvatio. Radnička vijeća GP-a će u zakonom predviđenom roku poslati svoja očitovanja u kojima će se protiviti novim radnim vremenima poštara. Napominjemo da zakonski rok za početak primjene novih radnih vremena ne može biti prije 6. studenog 2020. godine. To što će, po svemu sudeći, očitovanja prispjeti nakon što Poslodavac svojevoljno i ne čekajući mišljenja radničkih vijeća, već uvede nova radna vremena, koga je briga?! Ili možda je?