Novosti

02. 11. 2020.

Kako se krši Zakon o radu u Hrvatskoj pošti?

HSP/NHS – Zbog događanja u Hrvatskoj pošti vezano za radno vrijeme Hrvatski sindikat pošte uputio je dopis predsjedniku Uprave koji prenosimo u cijelosti:

Poštovani g. predsjedniče,

dana 28. listopada 2020. Poslodavac je svim radničkim vijećima, koja djeluju u Hrvatskoj pošti, dostavio na savjetovanje podatke o namjeri uvođenja novih radnih vremena i novog rasporeda radnog vremena u Divizijama pošte i mreže, a koja se, prema obrazloženju poslodavca, uvode „zbog potreba procesa rada i Koronavirusa“.

 

Poslodavac je također zatražio i suglasnost za dnevni odmor kod rada koji je kraći od 10 sati, a ne kraći od 8 sati.

 

Zakonski rok za očitovanje radničkih vijeća je 8 dana od primitka prijedloga, a to znači da taj rok traje do 05. studenoga 2020. Iz priloženih dokumenata je razvidno da izmjene koje je Poslodavac poslao radničkim vijećima trebaju stupiti na snagu 02. studenoga 2020. godine, što znači tri dana prije isteka roka za očitovanje radničkih vijeća.

 

Zabrinjava odnos Poslodavca koji je vezan uz nepoštivanje odredbi Zakona o radu i odredbi Kolektivnog ugovora, ali vezano uz to, vjerujemo da će institucije države kojima je to u nadležnosti osigurati poštivanje zakonitosti u Hrvatskoj pošti.

 

Kao što Vam je poznato proteklog tjedna održali smo dva on-line sastanka s predstavnicima Poslodavca, od kojih niti na jednom niste osobno sudjelovali (iako ste nam to oba puta najavili), na kojima smo argumentirano i detaljno obrazložili razloge zbog kojih smatramo da izmjene koje su najavljene, nisu najbolje rješenje i da će one dovesti do još većeg opterećenja radnika, kako kroz uvođenje dvosmjenskog rada u velikom broju poštanskih ureda, tako i kroz uvođenje dužeg 10-satnog dnevnog radnog vremena i dužeg šestodnevnog radnog tjedna. Upozorili smo i na opasnosti kojima će biti izloženi oni radnici koji bi trebali obavljati „večernju“ dostavu koja bi trebala trajati do 21 sat, a to je povećana ugroza od razbojništava, problemi na migrantskim rutama i sl.

 

Prema našem mišljenju, mjere koje namjeravate uvesti ne idu u pravcu preporuka ili smjernica Vlade RH vezanim uz suzbijanje pandemije Covid-19.

 

Naša je dužnost zaštititi sve naše članove i sve radnike Hrvatske pošte, kako od nepoštivanja zakona i samovolje Poslodavca, tako i od negativnih utjecaja pojedinih direktora kojima ova tvrtka i njezini radnici u velikoj mjeri služe kao poligon za vlastitu afirmaciju i doprinos obogaćivanju njihovih životopisa.

 

U vremenu od Vašeg dolaska za predsjednika Uprave Hrvatske pošte, kao i Uprave kojoj ste Vi na čelu, zalagali smo se za razvijanje suradničkog socijalnog dijaloga i to onakvog koji neće postojati samo onda kad to nekome odgovara, primjerice za potrebe prezentacija vlasniku, objava u javnim medijima ili kad to lijepo zvuči napisano u poslovnim izvješćima Društva.

 

Hrvatski sindikat pošte od Vas osobno kao i od Uprave Hrvatske pošte, traži da zaustavite primjenu svih prijedloga koje smo prethodno naveli, kod kojih procedura donošenja nije provedena u skladu sa zakonskim propisima i da to vrijeme bude iskorišteno za kvalitetan socijalni dijalog i nastavak rasprave koja će dovesti do iznalaženja najboljih mogućih rješenja u nastaloj situaciji.

 

S poštovanjem,

 

Milan Jukić

 

Na znanje:

 

HP - Uprava Društva

HP - Ured za upravljanje ljudskim resursima

NHS, Krešimir Sever, predsjednik