Novosti

11. 08. 2021.

Komentar ETUC-a na najnovije izvješće IPCC-a

NHS - Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) nedavno je objavio vrlo zabrinjavajuće izvješće o klimatskim promjenama, prateći otiske prstiju onečišćenja koje su prouzročili ljudi svuda u promjenjivoj klimi.

Izvještaj jasno pokazuje "da svaki djelić zagrijavanja čini planet manje sigurnim, a svaki djelić aktivnosti doprinosi sigurnijoj budućnosti".

 

Dok su ekstremni vremenski događaji sve intenzivniji i sve učestaliji i trenutno su tu te ih svi možemo vidjeti kroz sve veće poplave i klizišta ili toplinske valove i požare diljem Europe i šire - Europska konfederacija sindikata (ETUC) ponavlja svoju opredijeljenost za društveno pravedno Klimatsko djelovanje (Climate Action) i njegovu potporu reviziji prema većem ciljanom smanjenju emisija stakleničkih plinova u EU-u na najmanje 55 % do 2030. godine.

 

“Europska unija i njene države članice moraju učiniti više i pojačati svoje ambicije u borbi protiv klimatskih promjena i oblikovanju ugljično neutralnog gospodarstva. Ono što se događa svi vide: poplave i klizišta u sjevernoj Europi, požari i suše u južnoj Europi najnepogrešiviji su znakovi čovjekove odgovornosti prema klimatskim promjenama. Izvješće IPCC -a u tom je pogledu vrlo zabrinjavajuće i njegovi zaključci moraju se uzeti ozbiljno. Europski sindikati zahtijevaju pravednu tranziciju kako bi učinkovito i brzo smanjili emisije na društveno pravedan i održiv način radi zaštite okoliša, ljudi, radnih mjesta i zajednica, gdje se nikoga neće ostaviti iza sebe. Nema vremena za gubljenje”, komentirao je Luca Visentini, glavni tajnik ETUC -a.

 

“COP26 u Glasgowu početkom studenog predstavlja jednu od posljednjih prilika koje imamo za stvarna poboljšanja. Potrebna su nam velika ulaganja kako bismo ozelenili našu infrastrukturu i gospodarstva, ali ta će promjena biti nemoguća ako se donositelji odluka odluče za povratak mjerama rezanja. Pravedna tranzicija mora biti u središtu svake klimatske politike za ublažavanje socijalnih i radnih pitanja povezanih s tranzicijom. Ostaje za vidjeti hoće li Europski zeleni plan i paket Spremni za 55 (Fit for 55) konkretno odgovoriti na izazov,” dodao je Ludovic Voet, konfederalni tajnik ETUC-a.

 

ETUC će ostati na oprezu i nastaviti s pritiskom na EU radi postizanja ciljeva odgovarajućim politikama.

 

ETUC predstavlja 45 milijuna radnika članova sindikata iz 90 nacionalnih sindikalnih središnjica u 38 zemalja i 10 europskih sindikalnih federacija. NHS je član ETUC-a.

 

 

Izvor: ETUC comment on the IPCC’s latest report