Novosti

10. 05. 2022.

Konferencija o budućnosti Europe završila s radom

Izvor: EUROPSKI PARLAMENT

Priopćenje za tisak

Konferencija o budućnosti Europe zakljčila je s radom nakon godinu dana suradnje građana i političara

Na Dan Europe predsjednici Europskog parlamenta, Komisije i Vijeća primili su završno izvješće s prijedlozima za reformu EU-a.

 

Predsjednica Roberta Metsola u ime Europskog parlamenta, francuski predsjednik Emmanuel Macron u ime predsjedništva Vijeća i predsjednica Ursula von der Leyen u ime Europske komisije, na današnjoj su završnoj svečanosti primili konačno izvješće o ishodu Konferencije od supredsjedatelja Izvršnog odbora Konferencije.

 

Ovo dosad nezabilježeno jednogodišnje iskustvo s raspravama, razmjenama mišljenja i suradnjom između građana i političara zaključeno je izvješćem s 49 prijedloga a koji uključuju konkretne ciljeve i više od 320 mjera koje institucije EU-a trebaju poduzeti u okviru devet tema:

 

- klimatske promjene i okoliš,

- zdravlje,

- snažnije gospodarstvo, socijalna pravda i radna mjesta,

- EU u svijetu,

- vrijednosti i prava, vladavina prava, sigurnost,

- digitalna transformacija,

- europska demokracija,

- migracije,

- obrazovanje, kultura, mladi i sport.

 

Prijedlozi se temelje na preporukama građana koji su se sastali u okviru europskih panela građana i građanki i nacionalnih panela građana i građanki te su doprinijeli svojim idejama na višejezičnoj digitalnoj platformi.

 

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je: “Građani, osobito mladi, u središtu su naše vizije budućnosti Europe i izravno su oblikovali ishod konferencije. Nalazimo se u ključnom trenutku europske integracije i nijedan prijedlog za promjenu ne bi trebao biti nezamisliv. Ne smijemo se bojati omogućiti snazi Europe da promijeni živote ljudi nabolje.“

 

Predsjednik Emmanuel Macron je rekao: „Europa se promijenila zbog kriza koje smo posljednjih godina zajedno proživjeli. Moramo nastaviti s tim razvojem i osigurati da Unija ispunjava težnje i očekivanja građana. Konferencija o budućnosti Europe, koju danas zaključujemo, jedinstven je i dosad nezabilježen primjer svoje vrste, koji je donio svjež dah na naš kontinent. Njezini su zaključci vrlo bogat izvor prijedloga koje svaka institucija mora razmotriti u okviru svojih nadležnosti. Vijeće će imati priliku izjasniti se u nadolazećim tjednima. Budući da Konferencija završava tijekom francuskog predsjedanja, zahvaljujem prethodnim predsjedništvima na njihovoj predanosti i sa zadovoljstvom predajem odgovornost češkom i švedskom predsjedništvu da poduzmu daljnje korake u vezi sa zaključcima Konferencije.”

Predsjednica Ursula von der Leyen je izjavila: „Demokracija, mir, individualna i gospodarska sloboda. To je ono za što se Europa danas zalaže dok rat ponovno divlja na našem kontinentu. To je u središtu Konferencije o budućnosti Europe. Europska unija mora nastaviti ispunjavati očekivanja europskih građana. Danas je njihova poruka glasna i jasna. Sada je vrijeme da ostvarimo rezultate.“

Tijekom prošle godine, zahvaljujući brojnim događanjima i raspravama organiziranima diljem EU-a, nacionalnim i europskim panelima građana i građanki, plenarnim sastancima te razmjenama na posebnoj višejezičnoj digitalnoj platformi, Konferencija je postala istinski otvoren forum za raspravu o Europi u kojoj želimo živjeti. Omogućila je transparentnu, uključivu i strukturiranu raspravu s europskim građanima o pitanjima koja su važna za njih i za njihovu budućnost.

 

 

Rad Europskog parlamenta

 

U svojoj rezoluciji o ishodu Konferencije o budućnosti Europe usvojenoj 4. svibnja Europski parlament pozdravio je i podržao zaključke Konferencije. Zastupnici su potvrdili da njezini prijedlozi zahtijevaju izmjenu temeljnih ugovora i zatražili od Odbora za ustavna pitanja da pripremi prijedloge za reformu tih ugovora, što bi se odvijalo putem konvencije u skladu s člankom 48. Ugovora o Europskoj uniji.

 

Guy Verhofstadt, supredsjedatelj Izvršnog odbora u ime Parlamenta, izjavio je: „Preporuke građana i zaključci Konferencije nude nam plan kako izbjeći da Europska unija postane nevažna ili čak nestane. Moguća je nova, učinkovita i demokratskija Europa. Europa koja je suverena i sposobna djelovati, kao što građani jasno očekuju. Nemamo vremena za gubljenje. Moramo poštovati ishod Konferencije i što prije provesti njezine zaključke.”

 

Okvirni sažetak stajališta Parlamenta i tekućeg rada u vezi s prijedlozima plenarne skupštine Konferencije možete pronaći ovdje.

 

 

Sljedeći koraci

 

Tri institucije sada će ispitati kako učinkovito djelovati u vezi s tim prijedlozima, svaka u okviru svojih nadležnosti.

 

U jesen 2022., na posebnom događanju, građane će se informirati o tome kako će institucije ispuniti svoju obvezu.

 

 

Kontekst

 

Konferencija o budućnosti Europe nov je i inovativan proces, vježba „odozdo prema gore“ kako bi Europljani mogli izraziti svoje mišljenje o tome što očekuju od Europske unije. Na Konferenciji su sudjelovali europski građani različitog zemljopisnog podrijetla, roda, dobi, socioekonomskog podrijetla i/ili razine obrazovanja, a ključnu ulogu imali su mladi Europljani.