Novosti

15. 02. 2006.

KOPRIVNICA: SINDIKAT DJELATNIKA U KULTURI PRIJETI ŠTRAJKOM

KOPRIVNICA, 15. veljače 2006. (Hina) - Koprivnička podružnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi do kraja tjedna trebala bi odlučiti o
načinu štrajka koprivničkih kulturnjaka jer im je, kako ističu u današnjem priopćenju, plaća među najnižima u Hrvatskoj.
Sindikalci tvrde da zaposlenik u knjižnici s visokom stručnom spremom prima osnovnu bruto plaću od 5.022 kuna, dok djelatnik u Gradskom poglavarstvu, s istom stručnom spremom, prima 7.910 kuna, što je za 57 posto više.
Zaposleni u knjižnici i čitaonici "Fran Galović", Muzeju grada Koprivnice i Pučkom otvorenom učilištu tražili su povećanje osnovice plaće za deset posto, a tijekom postupka mirenja smanjili su zahtjev na osam posto.
Grad je, međutim, ponudio povećanje od svega četiri posto, te ugovaranje i djelomično financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja, što sindikat drži neprihvatljivim.
Glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić najavila je da će sindikat do kraja tjedna odlučiti hoće li 36 koprivničkih kulturnjaka štrajkati na radnom mjestu s bedževima da su u štrajku, ili će kulturne ustanove biti potpuno zatvorene.