Novosti

14. 04. 2021.

Krešimir Sever o opomenama sindikalcima u HNK-a: ‘Gospođo Vrgoč, svojim ste postupkom prekršili sve što ste prekršiti mogli’

Autor: Nacional/M.K.

(nacional.hr) U Zagrebu je u petak, 26. ožujka, održan prosvjed protiv Uprave Hrvatskog narodnog kazališta. Organizator prosvjeda bio je Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, koji je još 16. studenog prošle godine podigao kaznenu prijavu protiv intendantice Dubravke Vrgoč, koju krive za smrt kolege koji je preminuo od korone.

 

Dubravka Vrgoč sindikalnim predstavnicima – prvaku Opere i prvakinji Baleta te dramaturginji zagrebačkog HNK, dala je opomene pred otkaz. Opomenuti trojac obratio se Krešimiru Severu, čelniku Nezavisnih hrvatskih sindikata, koji je potom napisao napisao pismo, koje Vam u nastavku prenosimo u cijelosti:

 

“Poštovana gospođo Vrgoč!

 

Ne možemo reći kako smo baš posebno iznenađeni upozorenjima na obveze iz radnog odnosa, odnosno upozorenjima pred otkaz, koja ste uputili sindikalnim povjerenicima u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a kojem se, kao intendantica, na čelu već niz godina. Naime, iz obrasca Vašeg vršenja dužnosti, koju bi bilo tko od građana smatrao prije svega iznimnom čašću, a onda i odgovornošću, kao i odnosa prema sindikalnom djelovanju, moglo se očekivati i neki takav ili sličan neprihvatljivi postupak.

 

Već se ranije pokazalo kako za svoj rad kritiku i prigovore ne prihvaćate, dapače, kako se zbog toga osjećate povrijeđenom, a sindikat doživljavate ne kao socijalnog partnera i ravnopravnog sugovornika, koji sve što radi, radi za dobro kuće u kojoj djeluje, a kojoj ste Vi i Vaš tim na čelu i zaposlenih koji u njoj rade, nego kao suparnika, gotovo neprijatelja. Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi (HSDK) udružen je u Nezavisne hrvatske sindikate, a kroz svoju je središnjicu dio velike svjetske sindikalne obitelji, Europske konfederacije sindikata i Međunarodne konfederacije sindikata te Europskog centra za radnička pitanja.

 

Trebali biste biti posebno zadovoljni i ponosni što je predsjednik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi zaposlen upravo u kulturnoj ustanovi na kojoj ste na čelu. On je na toj časnoj sindikalnoj dužnosti već u drugom mandatu, što znači kako su njegov rad i djelovanje prepoznati i posebno cijenjeni među članovima HSDK-a iz raznih kulturnih sredina koje obilježavaju i snažne osobnosti. Uz njega, u HNK-u djeluju iskusni i predani sindikalni povjerenici kojima su kazališni zaposlenici iz raznih organizacijskih dijelova dali svoje povjerenje i izabrali ih da ih predstavljaju i zastupaju njihove interese. To Vam je ‘darovan’ sindikalni sastav za kvalitetnu suradnju te bogat i sadržajan socijalni dijalog. Na žalost, niste to znali prepoznati. A to nije dobro niti ta kuću kojoj ste načelu i njene zaposlenika niti za hrvatsku kulturu, a niti za Grad Zagreb te resornu ministricu i Vladu RH, koja Vas je imenovala na tu dužnost.

 

U ovom se dopisu ne želimo baviti Vašim načinom vođenja i upravljanja Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, iako je to uzrok svim zbivanjima i prijeporima sa Sindikatom. Na probleme u kazalištu kojem ste na čelu, višekratno je upozoravao Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi kroz istupe povjerenika u kazalištu i druge sindikalne dužnosnike. Hrvatsko narodno kazalište često nazivaju ‘hramom kulture’ sa izuzetno velikim ugledom u zemlji i inozemstvu, u kojem rade i djeluju sami izvrsnici svojeg posla, a na ponos cijele nacije. Oni su istinski i uvjerljivi promicatelji i veleposlanici hrvatskoga ugleda širom svijeta. A ‘vrhovni svećenik’ u tome ‘hramu’ i njegovi suradnici trebali bi to moći prepoznati te znati cijeniti i poticati, a ne zatirati. Zbog mjesta i ugleda HNK-a to onda nije samo Vaš odnos prema zaposlenicima, nego prema hrvatskoj kulturi uopće.

 

Na legitimnom prosvjedu koji je Sindikat organizirao u skladu s važećim hrvatskim i međunarodnim propisima i uz poštivanje epidemiološkim mjera zaštite, sudjelovali su i sindikalni povjerenici, kao dio organizacije. Ispred HNK su javno, u ime članova Sindikata, odnosno većine zaposlenih, upućeni prigovori i kritike na vođenje i upravljanje HNK-om, na odnos prema zaposlenicima pa i tijekom pandemije bolesti COVID-19. Za javno izgovorene riječi i sindikalno djelovanje Vi ste im ‘udijelili’ upozorenje pred otkaz. Strašno! Strašno je i neprihvatljivo da se takav postupak nadređenih dogodi u Hrvatskoj ili bilo gdje drugdje u svijetu. Čak i kad bismo živjeli u nekoj otočkoj državi usred Tihog oceana, zapuštene demokracije, koja nije ratificirala niti jednu konvenciju Međunarodne organizacije rada (MOR), u kojoj nema radnog zakonodavstva te se prema radnicima ponaša kao prema potrošnoj robi, a ne ljudskim bićima. A mi živimo u Hrvatskoj, usred Europe, dio smo Europske unije, ratificirali smo temeljene konvencije MOR-a, Europsku socijalnu povelju, imamo važeći Zakon o radu, Gospodarsko-socijalni vijeće, važeći Temeljni kolektivni ugovor za javne službe i važeći kolektivni ugovor za HNK.

 

Nećemo ulaziti u to da, primjerice, upozorenja u zaglavlju glase na jednu zaposlenicu, a da se dalje u tekstu upozorenja samo mijenjaju imena i prezimena sindikalnih povjerenika. nećemo Vam skretati pozornost ni na to kako se u upozorenjima pozivate na članak i stavak Zakona o radu koji se bavi štrajkom, a ovdje je bila riječ o legitimnom prosvjedu kao izrazu nezadovoljstva. Iako i to pokazuje kako je sama svrha upozorenja zapravo odmazda i ‘tjeranje straha u kosti’. Bilo Vam je najvažnije dati ta upozorenja pred otkaz koristeći pri tome isti obrazac tek kao sredstvo za postizanje svrhe, a onda takve greške nisu nemoguće. Svrha je bila upozoriti i priprijetiti da se ne ‘drznu’ tako nešto ponoviti.

 

U Hrvatskoj se, ne kod nekog ‘bezobzirnog’privatnog poslodavca, nego u javnoj ustanovi čije je vodstvo pod izravnom odgovornosti Grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske, otkazom prijeti sindikalnim povjerenicima zbog izvršavanja njihove sindikalne obveze, njihove javno izgovorene riječi i kritike koju su javno izgovorili. Kritike za odnos poslodavca prema zaposlenicima te za vođenje i upravljanje HNK-om. Kažnjava ih se upozorenjem i prijeti otkazom zbog njihovog sindikalnog rada i djelovanja.

 

Poštovana gospođo Vrgoč!

 

Vi ste tim svojim postupkom prekršili sve što ste prekršiti mogli. I ono prema ljudima i ono prema propisima. Prekršili ste temeljne konvencije MOR-a (br. 87 o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organiziranje i br. 98 o primjeni načela prava na organiziranja i kolektivno pregovaranje), kao i Konvenciju br. 135 o zaštiti predstavnika radnika u poduzeću i pogodnostima koje bi im trebalo osigurati. Njih je, vjerujemo znate, Republika Hrvatska davno ratificirala. Tim ste činom prekršili i Povelju EU o temeljnim pravima radnika u poduzeću koja u članku 12. jamči slobodu okupljanja i udruživanja, a koja je obvezujući akt svim državama članicama. Prekršili ste i Europsku socijalnu povelju vezano za pravo i slobodu organiziranja, a koju je Republika Hrvatska također ratificirala. Prekršili ste i članke 60. i 61. Ustava Republike Hrvatske, kao i članak 186. hrvatskoga Zakona o radu. Kod Zakona o radu tek Vam posebno skrećemo pozornost upravo na stavke 2. i 3. toga 186. članka. Ovaj Vaš čin svakako je udar na pravo i slobodu sindikalnog organiziranja i djelovanja, na pravo i slobodu govora i javno izražavanje stavova organizacije (u ovom slučaju sindikata) kojoj ti ljudi pripadaju. Nije pretenciozno reći kako je to udar na demokraciju i temeljne vrijednosti suvremenoga svijeta, Europe i Hrvatske. To je čin odmazde i zastrašivanja, ne samo prema organizatorima, sudionicima i podupirateljima tog javnog prosvjeda, nego i onima koji bi ubuduće napravili ili pokušali napraviti nešto slično. A to je jednostavno nedopustivo!

 

Tim ste postupkom uz upozorene sindikalne povjerenike doista nanijeli štetu i Sindikatu, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, ministrici kulture koja vas je predložila za intendanticu (i koja Vam pruža svu svoju potporu i zaštitu), Vladi RH koja Vas je imenovala, Gradu Zagrebu (koji je zajedno s Vladom RH suodgovorna za HNK) i ugledu cijele zemlje.

 

Kakva je, uz ostalo, to poruka i drugim poslodavcima u Hrvatskoj, ako se tako prema sindikalnom djelovanju unutar svojih redova i prema sindikalnim povjerenicima, koje štite i Zakon o radu i cijeli niz propisa, ponaša poslodavac pod izravnom odgovornosti Vlade RH? Kakvu to sliku Hrvatske oslikava prema Međunarodnoj organizaciji rada i prema cijeloj međunarodnoj javnosti?

 

Poštovana gospođo Vrgoč!

 

Očekujemo da ćete prepoznati koliko ste pogriješili svojim postupkom davanja upozorenja pred otkaz sindikalnim povjerenicima i uopće, svojim postupanjem u odnosu na slobodu sindikalnog organiziranja i djelovanja u HNK, kao kući od Vaše izravne odgovornosti te ćete spomenuta upozorenja povući. U protivnom, bit ćemo prisiljeni o Vašim postupcima izvijestiti ne samo hrvatski nego i međunarodni sindikalni pokret, a nećemo zaobići ni neke druge važne i primjerene adrese.”