Novosti

24. 02. 2006.

NA VEĆINI GRANIČNIH PRIJELAZA ŠTRAJKA GRANIČNA POLICIJA, NE I CARINICI

Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a RH

ZAGREB, 24. veljače 2006. (Hina) - Na većini hrvatskih graničnih prijelaza štrajka granična policija, ali ne i carinici, a većih gužvi i duljih čekanja zasad nema.
Iz Carinske je uprave jutros priopćeno da u štrajku ne sudjeluje nitko od njihovih djelatnika, a svi poslovi na graničnim prijelazima i robnim ispostavama odvijaju se normalno.
Čelnici sindikata državnih službi, koji današnjim "bijelim" štrajkom na graničnim prijelazima započinju trodnevni štrajk zbog preniskih plaća, uvjereni su da će se većina od 65.000 zaposlenih u državnim službama priključiti štrajku.
To što na Bregani tijekom prijepodneva nije bilo većih zastoja predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić objasnio je preporukom veleposlanstva susjednih država svojim državljanima da zbog
štrajka danas ne ulaze u Hrvatsku.
Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar ustvrdio je kako je Vlada, poučena štrajkom u prosincu, ubacila dodatne ljude i spremila rezervne smjene, čime se na prijelazima povećala protočnost vozila.
Ne tvrdimo da ćemo štrajkom dobiti traženih 300 kuna bruto dodatka na plaću, ali bez obzira na njegov ishod smatramo da smo i poslije štrajka u radnom sporu, rekao je Lončar ne željevši precizirati dalje
akcije.
Netočne su tvrdnje iznesene u medijima da državni službenici, poput policajaca, sjede u toplim sobama i dobivaju plaću, rekao je Lončar istaknuvši da policajac u administraciji sa 10 godina staža prima 3.100 kuna, a sa dodacima jedva 4.000 kuna.
U ponedjeljak i utorak, kada bi trebali štrajkati zaposleni u ministarstvima, poreznoj upravi i sudstvu, zaprimat će se i obrađivati samo hitni slučajevi.
Štrajku se nije priključio Sindikat Porezne uprave, koji okuplja većinu zaposlenih u toj djelatnosti, no čelnici četiriju sindikata tvrde da će dio poreznika, koji su članovi njihovih sindikata, ipak štrajkati.
Županijski povjerenik Sindikata državnih službenika i namještenika Goran Perović rekao je da se, iako je štrajk legalan, u uredima državne uprave vrši pritisak na radnike, koji se popisuju i intervjuiraju, kako bi ih se zastrašilo uoči štrajka.
Jagić je pak poručio da će protiv onih koji budu kršili sindikalna prava biti podnesene kaznene prijave.
S obzirom da je Vlada odlučila štrajkašima ne platiti vrijeme provedeno u štrajku, sindikati su poručili da će im oni nadoknaditi izgubljene dnevnice.

SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBENIKA: VLADA KRŠI ZAKON I KOLEKTIVNI UGOVOR

ZAGREB, 24. veljače 2006. (Hina) - Jučerašnjom odlukom da čelnici tijela državne uprave u dogovoru sa sindikalnim povjerenicima utvrde poslove koji se ne smiju prekidati za vrijeme trodnevnog štrajka, Vlada je ignorirala obvezujuće tumačenje Zajedničke komisije za primjenu Kolektivnog ugovora (KU) za državne službenike i namještenike i pokazala da Zakon o radu i KU za nju ne vrijede, priopćio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika.
Vlada i sindikati državnih službi su u kolektivnom radnom sporu od prosinca, zbog čega je 6. prosinca započet, a 8. prosinca završen postupak mirenja. Zakon o radu i KU nedvosmisleno utvrđuju da određivanje poslova koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka nije moguće nakon što je otpočeo postupak mirenja, pa je Zajednička komisija utvrdila da se određivanjem takvih poslova nakon što je mirenje završilo krši važeći KU.
Kako u slučaju današnjeg štrajka nije trebalo provoditi novi postupak mirenja, jer je riječ o istom kolektivnom radnom sporu, Vlada je tom odlukom ponovno prekršila Zakon o radu i KU, tvrdi sindikat.
Sindikat je stoga povjerenicima preporučio da čelnicima državnih tijela koji ih pozovu na dogovor oko poslova koji se ne smiju prekidati uruče tumačenje Zajedničke komisije i upozore na nezakonitost pokušaja utvrđivanja takvih poslova.
Vlada je na svojoj jučerašnjoj sjednici pokušala javnosti servirati "iskrivljenu sliku stvarnosti" u kojoj se događa današnji štrajk, kaže se u priopćenju.
Prijedlog da "jedan zakon regulira sve plaće, a ne da se izdvaja pojedina grupacija" sindikati bi mogli podržati da ne dolazi od Vlade čiji je ministar financija dvjema uredbama već izdvojio grupaciju financijske policije, a uskoro će i zaposlene u Poreznoj upravi.
Pojašnjenje državnog tajnika Antuna Palarića kako Vlada ne može pristati na socijalističku uravnilovku i želi prijeći na sustav nagrađivanja za rezultate rada "više je nego licemjerno" jer je Palarić mogao stvoriti pretpostavke za to iniciranjem donošenja uredbe o nagrađivanju za natprosječne rezultate rada već na početku Vladina mandata.
Ovako je u tijeku treća godina mandata, a Vlada rješenje tog problema nudi tek u posljednjoj - četvrtoj i predizbornoj godini, kako bi novcem poreznih obveznika i glasovima državnih službenika i namještenika osigurala još jedan mandat, stoji u priopćenju.