Novosti

11. 12. 2020.

Naknada plaće za vrijeme samoizolacije i izolacije – primjena povoljnijeg prava

(sdlsn.hr) Iz Ministarstva pravosuđa i uprave stiglo je mišljenje vezano uz naknadu plaće za vrijeme samoizolacije i izolacije zbog bolesti COVID-19.

Vodeći računa o odredbama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, Ministarstvo je mišljenja kako državni službenik i namještenik za vrijeme samoizolacije (zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom) i izolacije (zbog potvrđene zaraze bolešću COVID-19) ima pravo na naknadu plaće prema povoljnijem pravu, odnosno da ima pravo na naknadu plaće u visini 85 posto od njegove plaće ostvarene u prethodna tri mjeseca neposredno prije nego je započeo bolovanje ako je to povoljnije od naknade plaće po propisima o zdravstvenom osiguranju (100 posto od osnovice za naknadu plaće koja iznosi 4.257,28 kuna).

 

U tome slučaju, poslodavac će mu isplatiti razliku između iznosa naknade plaće za vrijeme prijevremene za rad koja se isplaćuje na teret sredstava HZZO-a i spomenute naknade plaće prema Kolektivnom ugovoru.

 

Navedenim dopisom potvrđena je uputa Sindikata objavljena 2. studenog 2020. o naknadi plaće državnim službenicima i namještenicima za vrijeme bolovanja, utemeljena na odredbi članka 43. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i tumačenju Zajedničke komisije za tumačenje i praćenje primjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike broj 3/43 od 8. srpnja 2019.

 

Mišljenje Ministarstva pravosuđa i uprave u cijelosti pročitajte OVDJE.