Novosti

13. 01. 2006.

NHS PROSVJEDUJE PROTIV NAJAVLJENIH POSKUPLJENJA U ZAGREBU

Hoće li siromašnima uskoro presušiti slavina?

ZAGREB, 13. siječnja 2006. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) u današnjim su priopćenjima prosvjedovali protiv najavljenih poskupljenja vode i odvoza smeća, te uvođenja mjesečne naknade za odvoz glomaznog otpada u Zagrebu.
NHS drži neshvatljivim da cijena vode u Zagrebu u roku pet godina poraste 100 posto, te predlaže da se novac koji nedostaje Čistoći i Vodoopskrbi i odvodnji namakne rebalansom gradskoga proračuna.
Ako se rast cijena vode opravdava rastom cijena benzina, a uvođenje holdinga primjerom Beča, NHS smatra kako bi primjer Beča, koji za gorivo koristi plin, trebalo slijediti i u odabiru racionalnijeg goriva u transportu gradskih poduzeća i javnoga gradskog prijevoza.
Ističući kako povećanje cijene vode vodi daljnjem raslojavanju građana, sindikat se pita u kolikoj će se se mjeri Hrvatska, uvođenjem komercijalne cijene vode, razlikovati od zemalja koje su privatizirale izvore pitke vode, pa je ona toliko poskupjela da je siromašnima postala teško dostupna.
U otvorenom pismu koje je uputio zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću NHS ga poziva da odustane od najavljenih poskupljenja, čime
bi poslao jasnu poruku da s razumijevanjem skrbi o interesima građana.

Urbroj: 007-KS-01/06
Zagreb, 13. siječnja 2006.

Grad Zagreb
n/r gradonačelnika, gosp. Milana Bandića

Predmet: Povećanje cijena vode, odvoza smeća i uvođenje mjesečne
naknade za odvoz glomaznog otpada

Poštovani gospodine gradonačelniče,

zatečeni smo informacijom kako se u Zagrebu planira poskupljenje vode, odvoza smeća i uvođenje mjesečne naknade za odvoz glomaznog otpada.
Pozdravljamo osnutak holdinga ukoliko on doprinosi racionalnijem upravljanju gradskom imovinom, ekonomičnijem poslovanju poduzeća u gradskome vlasništvu i boljem položaju radnika u njima.
Međutim, neshvatljivo je da cijena vode u Gradu Zagrebu može narasti za 100% u roku od pet godina (sa 4,20 kn na 8,39 kn), od toga bi samo zadnje od ukupno pet poskupljenja (sa 7,19 kn na 8,39 kn) trebalo prema najavama iznositi 17%.
Držimo kako je to izravni udar na kućni proračun već i onako preopterećenih zagrebačkih domaćinstava za što u ovome trenutku ne postoji opravdanje.
Predlažemo stoga da novac koji nedostaje Čistoći i Vodoopskrbi i odvodnji preusmjerite rebalansom gradskoga proračuna.
Ukoliko se rast cijena vode opravdava rastom cijena benzina, a uvođenje holdinga primjerom Beča, mišljenja smo kako bi primjer Beča trebalo slijediti i u odabiru racionalnijeg goriva u transportu gradskih poduzeća, a posebice javnoga gradskog prijevoza. Beč naime već četrdeset godina koristi plin kao gorivo čime ne zagađuje okoliš, produljuje vijek trajanja vozila i naravno koristi jeftini energent. Moramo li podsjećati kako je Gradska plinara koja jedina u čitavoj zemlji ima punionicu prirodnog plina za vozila ujedno u vlasništvu Grada?
Holding bez stvarne suradnje među poduzećima i stvaranja nove vrijednosti kroz racionalnije trošenje resursa ima samo kozmetički prizvuk.
Ako bi se slijedio primjer Beča, ali i drugih europskih gradova u potrošnji goriva učinilo bi se ono što svi veliki gradovi u Europi odavno prakticiraju. Ne samo što bi se smanjili troškovi svih gradskih poduzeća, već bi se utjecalo i na smanjenje zagađenja u Gradu i pozitivniji odnos prema okolišu.

Napominjemo kako voda život znači i zbog toga mora biti lako dostupna svima. Situacija u kojoj će bogati jednako nastaviti zalijevati svoje travnjake i cvjetnjake, prati automobile dok će umirovljenicima, nezaposlenima i velikom broju ljudi koji rade za minimalnu plaću kao i obiteljima s više djece biti uskraćene najosnovnije ljudske potrebe kao što su pitka voda i higijena, nikako nije socijalno poželjna situacija ni za koji grad u svijetu pa ni za Zagreb. Možda ova usporedba djeluje prenapregnuto, ali je na žalost vrlo blizu realnosti. Uvodimo li komercijalnu cijenu vode, u kolikoj se mjeri razlikujemo od zemalja koje su privatizirale ili dale u dugogodišnje koncesije izvore pitke vode pa je voda toliko poskupjela da je siromašnima postala teško dostupna. Grad mora sve učiniti kako pitka voda ne bi bila nikome, baš nikome preskupa i time teško dostupna. Ako su nužna daljnja ulaganja u unapređenje sustava pitke vode u Gradu, treba usporiti sa nekim drugim projektima i preusmjeriti potrebna sredstva vezana uz pitku vodu, bez novih poskupljenja za građane.
Ovakvim povećanjem cijene vode pomaže se daljnjem raslojavanju građana.
Nikako se ne možemo složiti s komercijalizacijom cijene vode upravo zbog razloga kako pravo pristupa ovoj strateškoj sirovini, životno važnoj tekućini, osnovnom životnom elementu mora biti jednako za sve.
Ne moramo napominjati kako i najavljeno poskupljenje odvoza smeća i uvođenje mjesečne naknade za odvoz glomaznoga otpada, jednako kao i poskupljenje vode, znači ozbiljan udar na uzdrmani standard građana.
Stoga, poštovani gospodine gradonačelniče, očekujemo od Vas da potvrdite svoju socijalnu osjetljivost i svojim autoritetom utječete kako se najavljeno poskupljenje vode ne bi provelo te kako se cijena pitke vode u Gradu ne bi komercijalizirala, već da cijena vode bude takva da zajamči jednako pravo i mogućnost pristupa pitkoj vodi svima.
Očekujemo također odustajanje i od najavljenog poskupljenja odvoza smeća i uvođenja mjesečne naknade za odvoz glomaznoga otpada. Time će i Uprava Grada i njegov gradonačelnik uputiti jasnu poruku građanima kako s razumijevanjem skrbe o njihovim interesima i kako su posebno socijalno osjetljivi, razumijevajući materijalno stanje svojih građana.

S poštovanjem

PREDSJEDNIK
Krešimir Sever

Na znanje:
- sredstvima javnog priopćavanja