Novosti

17. 01. 2006.

NHS PROSVJEDUJE PROTIV POSKUPLJENJA KOMUNALNIH USLUGA U OSIJEKU

NHS od Đapića traži ukidanje odluke o poskupljenju komunalnih usluga

OSIJEK, 17. siječnja 2006. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) u današnjem su dopisu osječkom gradonačelniku Anti Đapiću prosvjedovali protiv poskupljenja vode, javnoga prijevoza i odvoza smeća, koji se u tom gradu primjenjuju od 1. siječnja, jer je to novi udar na ionako nizak standard građana.
NHS predlaže Đapiću da ukine takvu odluku a novac koji nedostaje komunalnim gradskim tvrtkama preusmjeri rebalansom gradskoga proračuna
i unutarnjim uštedama.
Poskupljenjem vode povećava se nejednakost bogatih i siromašnih kojima će sve teže biti dostupna pitka voda, a time i higijena.
NHS upozorava da se ne smijemo dovesti u situaciju zemalja koje su privatizirale ili dale u dugogodišnje koncesije izvore pitke vode, pa je voda toliko poskupjela da je siromašnima postala teško dostupna.
Kako se rast cijena gradskoga prijevoza opravdava rastom cijena dizela, NHS napominje da postoje i druga pogonska goriva, kao što je plin kojim se mogu postići uštede od najmanje 55 posto.
Ako bi cijeli vozni park bio na plin, uštede bi na godišnjoj razini iznosile najmanje sedam milijuna kuna, umjesto trenutnog gubitka od tri milijuna kuna, a utjecalo bi se i na smanjenje zagađenja u Osijeku.
NHS smatra da bi zbog poskupljenja komunalnih usluga trebalo sazvati sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća Osječko-baranjske županije.

NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI
Urbroj: 012-KS-01/06
Zagreb, 17. siječnja 2006.

Grad Osijek
n/r gradonačelnika, gosp. Ante Đapića

Predmet: Povećanje cijena vode, odvoza smeća, javnoga prijevoza

Poštovani gospodine gradonačelniče,

vjerujemo kako razumijete da će više cijene vode, odvoza smeća i javnoga prijevoza koje se primjenjuju u Osijeku od 1. siječnja 2006. godine predstavljati novi udar na već ionako prenizak standard građana.
Novi način obračuna potrošnje toplinske energije koji se od 1. listopada primjenjuje, a koji je Osječane najviše iznenadio upravo računima u siječnju, kao da nije bio dostatan udar na one najugroženije. Najprije su novim načinom obračuna došli na udar građani koji žive u starijim zgradama gdje je veći gubitak topline, da bi novim poskupljenjima bili pogođeni svi, ali opet posebno oni koji su najviše ugroženi.
Predlažemo stoga da novac koji nedostaje komunalnim gradskim tvrtkama preusmjerite rebalansom gradskoga proračuna i unutarnjim uštedama.
Kad je riječ o poskupljenju vode želimo Vam napomenuti isto što smo u sličnom dopisu napisali i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.
Ovime se poskupljenjem ne pomaže građanima Osijeka, već se povećava nejednakost onih koji imaju i onih koji nemaju. Potonjima će zbog cijena sve teže biti dostupna pitka voda, a time i higijena. To je daleko od socijalno poželjnog. I Vama napominjemo kako se ne smijemo dovesti u situaciju zemalja koje su privatizirale ili dale u dugogodišnje koncesije izvore pitke vode pa je voda toliko poskupjela da je siromašnima postala teško dostupna. Gradska uprava mora sve učiniti kako pitka voda ne bi bila baš nikome preskupa i time teško dostupna.
Ovakvim povećanjem cijene vode još se više ide dalje u prilog raslojavanju građana.
Ukoliko se rast cijena gradskoga prijevoza opravdava rastom cijena dizela, napominjemo kako postoje i druga pogonska goriva kao što je primjerice plin kojega potiče i EU kao ekološko gorivo kojim je moguće postići uštede od najmanje 55%.

Mnogi europski gradovi koriste plin u javnome gradskom prijevozu. Beč već četrdeset godina koristi plin kao gorivo čime ne zagađuje okoliš, produljuje vijek trajanja vozila i naravno koristi jeftini energent. Poznati europski proizvođači autobusa proizvode suvremene gradske autobuse na plin prema EU standardima i zahtjevima za čišćim okolišem.
Ukoliko GPP godišnje gubi na neusklađenosti cijena goriva najmanje tri milijuna kuna, što je 60% ukupnoga gubitka (Izvor: Osijek News 11.01.2006, izjava Darka Markovića, direktora GPP-a), mišljenja smo kako je izmjena 30% voznoga parka krajem godine idealna prilika da građani Osijeka napokon dobiju prigodu voziti se modernim ekološkim autobusima na plin kao i građani mnogih velikih europskih gradova.
Na taj biste način uštedjeli najmanje dva milijuna kuna godišnje, ali i ostvarili proporcionalnu uštedu na neusklađenosti cijena goriva za taj dio voznoga parka. Uz to GPP ne bi mogao tvrditi kako neusklađenost sa stalnim izmjenama cijena utječe na njihovo poslovanje, jer je cijena plina za vozila već više od pola desetljeća na istoj razini. Ukoliko bi cijeli vozni park bio na ovo ekološko gorivo, uštede bi na godišnjoj razini iznosile najmanje sedam milijuna kuna, umjesto trenutnog gubitka od tri milijuna kuna.
Time bi se između ostaloga utjecalo i na smanjenje zagađenja u Gradu Osijeku i pozitivniji odnos prema okolišu, ali i na smanjenje troškova održavanja autobusa, pa time i na njihovu dugotrajnost uslijed duljih intervala izmjene dijelova.
GPP bi mogao time ujedno postati ponuđač usluga punjenja, a zašto ne i ugradnje za komercijalna i osobna vozila, čime bi stekao dodatne izvore prihoda. Ukoliko bi se radilo o većoj narudžbi autobusa, moglo bi se samostalno ili u dogovoru s drugim gradovima predložiti nekome od europskih proizvođača autobusa izradu istih u Hrvatskoj ili barem izradu dijelova u dogovoru s hrvatskim poduzetnicima. Možda bi Osijek mogao postati povoljan promotor ovog ekološkog goriva za ovaj dio Europe, a ne da građani Osijeka idu u susjedne države na ugradnju, često ilegalnu.
Na kraju, poštovani gospodine gradonačelniče, pozivamo Vas da zajedno s gradskim poglavarstvom preispitate ove odluke o poskupljenjima i potrebe za dodatnim financijskim sredstvima riješite rebalansom proračuna.
Vjerujemo kako ćete ukidanjem odluka o poskupljenjima i traženjem ušteda u samim poduzećima, kao i preraspodjelom sredstava u proračunu svojim primjerom ojačati povjerenje građana u gradske vlasti i tako dati pozitivan primjer drugima.
Smatramo kako bi zbog ovih poskupljenja bilo nužno sazvati sjednicu GSV-a Osječko-baranjske županije.
Želim još jednom naglasiti kako, kad je riječ o vodi, njena cijena nikako ne smije dosezati komercijalne razine, već voda i cijenom mora biti lako dostupna svima.

S poštovanjem

PREDSJEDNIK
Krešimir Sever

Na znanje:
- sredstvima javnog priopćavanja