Novosti

20. 01. 2006.

NHS PROSVJEDUJE ZBOG IZRADE PRIJEDLOGA ZDRAVSTVENE REFORME BEZ SINDIKATA

Stara praksa Vlade da sindikatima servira gotove strateške dokumente ponovila se i u slučaju reforme zdravstva, upozorio je NHS

(HINA) Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) danas su u pismu premijeru Ivi Sanaderu izrazili nezadovoljstvo što su sindikati ponovo zaobiđeni prilikom izrade prijedloga zdravstvene reforme.
NHS premijera podsjeća da su sindikalni predstavnici trebali biti od početka uključeni u izradu tog prijedloga, no Vlada je ponovila uhodanu praksu da ih putem medija izvješćuje o gotovim prijedlozima, očekujući pritom njihovu podršku.

NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI
Broj: 013-KS-01/06
Zagreb, 20. siječnja 2006.

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
n/r predsjednika, dr. sc. Ive Sanadera

Predmet: Reforma zdravstva

Poštovani gospodine Sanader,

upućujemo Vam ovo pismo potaknuti jučerašnjom najavom i prezentacijom predstojeće reforme zdravstva. Zapravo, najavu je već ranije dao Dimitrios Demekas, voditelj Misije MMF-a u Hrvatskoj, još 15. prosinca 2005. godine, a iz čije je izjave jasno kako je Vlada MMF upoznala sa načinom reforme zdravstva u Hrvatskoj. Tom je prigodom predstavnik MMF-a naglasio kako zdravstvena reforma treba biti provedena do razgovora o sklapanju novog stand-by aranžmana, dakle rok je ožujak mjesec 2006. godine. Nakon jučerašnje javne objave, odnosno prezentacije na Šestom Kongresu «Menadžment u zdravstvu» održanom u hotelu Westin, jasno je kako je ponovno cijeli posao obavljen bez sindikata, a jednako je loše što i nakon toga sindikati sadržaj doznaju iz medija. Ovom Vas prigodom želimo podsjetiti na radni sastanak koji ste dana 30. studenog 2005. godine održali sa predstavnicima sindikalnih središnjica, a vezano za reformu sustava zdravstva i sindikalnu najavu organiziranja javnih prosvjeda kao posljedicu najave spomenute reforme. Citiramo dio Zapisnika: «Dr. Ivo Sanader, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, istaknuo je da radi neusuglašenosti teksta i načina izrade nacrta prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju sa socijalnim partnerima, Vlada RH navedene zakone neće uputiti u proceduru Hrvatskog sabora do usuglašavanja. Naime, istaknuo je da kad se nešto dogovori sa socijalnim partnerima da tada nema odstupanja od navedenih dogovora.» A tom je prigodom dogovoreno kako će sindikalni predstavnici biti uključeni u izradu prijedloga reforme zdravstva od njenog početka.
U pozivu za sastanak sa Vama, koji je planiran za 24. siječnja ove godine, jedna od predviđenih točaka rasprave je i razgovor o reformi zdravstva. Očekivali smo kako će poslije toga započeti i rad radne skupine.
No očigledno je kako je reforma već pripremljena, ali bez sudjelovanja sindikata. Vlada RH ni ovoga puta nije odstupila od uhodane prakse kojom sindikate putem medija izvješćuje o gotovim prijedlozima nekih reformi, a u čemu očekuje sindikalnu podršku. Evo novih nameta za financijski potpuno iscrpljene i klonule hrvatske građane, a od sindikata se na to vjerojatno očekuju tek prijedlozi kozmetičkih promjena. Ovim ste ponovno sindikatima vrlo jasno poručili koliko ih uistinu uvažavate i cijenite kao socijalne partnere.
U Hrvatskoj su se pojmovi socijalni dijelog i socijalno partnerstvo zbog prečeste samo figurativne uporabe u potpunosti «ofucali». Ovaj zadnji događaj vezan uz medijske najave zdravstvene reforme, pri čemu su u njezinim pripremama po tko zna koji put preskočeni sindikati, to jasno potvrđuje. Čini se kako priča o socijalnom partnerstvu polako postaje besmislena jer je socijalno partnerstvo u ovoj zemlji u najvećem dijelu izgrađeno kao iluzija, a sindikati nemaju baš nikakav razlog biti ukras demokracije u službi politikanstva.
Uz naše jasno izražavanje nezadovoljstva ovim posljednjim postupkom Vlade pitamo čemu uopće služe naši međusobni sastanci, dogovori i zaključci?! Vlada socijalno partnerstvo sa sindikatima očigledno podrazumijeva na način da ona najprije pripravi prijedlog, tek onda razgovara sa sindikatima, a oni njen prijedlog podrže. E, pa to nije partnerstvo ravnopravnih partnera. A ako u socijalnom partnerstvu ne možemo biti ravnopravni, onda ga ni ne možemo nazivati tim imenom. Budimo stoga iskreni pa zajednički utvrdimo kako ima razgovora, ali najčešće nema ni socijalnog dijaloga ni socijalnog partnerstva. Bar ćemo lakše raditi, a u javnosti nećemo podgrijavati iluzije.
Mi u Nezavisnim hrvatskim sindikatima smatramo kako je u ovoj zemlji za njen daljnji rast i razvoj nužno stvoriti istinsko socijalno partnerstvo i socijalni dijalog, ali su za njega potrebne barem ravnopravne i iskrene dvije strane.

S poštovanjem

PREDSJEDNIK
Krešimir Sever

Na znanje:
- sredstvima javnog priopćavanja