Novosti

26. 01. 2006.

NHS: SINDIKATI NISU UNAPRIJED PODRŽALI ZDRAVSTVENU REFORMU

ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Sindikati nisu unaprijed podržali prijedlog zdravstvene reforme koji im je predstavljen na sastanku s premijerom Ivom Sanaderom i užim kabinetom Vlade, istaknuo je danas čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever.
Sindikalci nisu podržali reformu koju nisu ni vidjeli, a ne mogu reći ni ide li reforma u dobrom pravcu ili ne jer su od predstavnika Vlade čuli samo političke poruke i načela, rekao je novinarima predsjednik NHS-a Krešimir Sever.
Od Sanadera smo dobili obećanje da nitko neće izgubiti prava koja je imao dosad, no oko sadržaja reforme postoji niz otvorenih pitanja, kaže Sever.
Rečeno je da bi građani ubuduće u ukupnim troškovima zdravstva trebali participirati 15 posto, ali NHS procjenjuje da će dio ljudi plaćati više od toga.
Nije jasno ni kako se može zadržati ista razina zdrastvene skrbi s povećanjem udjela generičkih lijekova, koji nisu kvalitetni kao originalni lijekovi.
Tražimo neovisno istraživanje razlika između originala i generika, istaknuo je Sever dodavši da farmaceutska industrija jako dobro zarađuje upravo na generičkim lijekovima.
Sindikalni čelnici sutra će se sastati u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi s ministrom Nevenom Ljubičićem i voditeljem povjerenstva za izradu reforme Andrijom Hebrangom koji bi ih trebali detaljnije upoznati s prijedlogom reforme.