Novosti

16. 01. 2006.

NHS UPOZORAVA TALIJANSKO VELEPOSLANSTVO NA ŠIKANIRANJE SINDIKALNE POVJERENICE

ZAGREB, 16. siječnja 2006. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uputili su danas dopis talijanskom veleposlaniku u Hrvatskoj Alessandru Grafiniju u kojem ga upozoravaju da nije ništa poduzeto u vezi ponašanja talijanskih vlasnika tvrtke Dalmatinka Nova d.d. iz Sinja koji i dalje šikaniraju sindikalnu povjerenicu u toj tvrtki Ivu Radonju.
U dopisu se podsjeća da je NHS još 22. prosinca uputio pismo talijanskom premijeru Silviu Berlusconiu u kojem se opisuje situacija u tom poduzeću te šikaniranje i postupci vlasnika i uprave tvrtke prema Ivi Radonji, predsjednici Nezavisnog sindikata Dalmatinke.
Dosad na to nije stigao nikakav odgovor, a ponašanje prema Radonji se pogoršalo, tvrdi NHS.
Ona je u međuvremenu zbog nezakonitog premještaja na lošije radno mjesto podnijela zahtjev za zaštitu prava te podigla tužbu pred Općinskim sudom u Sinju.
Poslodavac joj je nakon toga zabranio ulazak u krug tvornice te ju uputio na petodnevni godišnji odmor koji nije ni zatražila, a Radonja očekuje da će joj i nakon isteka neplaniranog odmora ponovno zabraniti
ulazak u tvornicu.
Radonja je stoga morala potražiti pomoć liječnika-psihijatra uslijed pretrpljenog stresa kao posljedice šikaniranja na radnom mjestu, ističe sindikat.
Ne promijeni li se uskoro ništa u odnosu prema sindikalnoj povjerenici, NHS će organizirati prosvjed pred talijanskim veleposlanstvom u Zagrebu i upozoriti hrvatsku javnost na postupke talijanskih poslodavaca, ali i pomanjkanje želje talijanske diplomacije i premijera da se slučaj zadovoljavajuće riješi, upozorava se u pismu.