Novosti

25. 10. 2023.

Održana 9. sjednica Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu

Foto: MROSP

Izvor: MROSP

U utorak, 24. listopada 2023. održana je 9. sjednica Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu, a na kojoj su tema bili strani radnici.

Članovima Nacionalnog vijeća ravnatelj Opalić predstavio je vodič „Prava i obveze iz Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu“, namijenjen stranim radnicima zaposlenim u Republici Hrvatskoj.

Vodič će se prevesti na strane jezike zemalja iz kojih najčešće dolaze strani radnici, poput Nepala, Kosova, Indije i dr., a bit će dostupan na interent stranicama ovog Ministarstva.

 

Postupak i uvjete izdavanja dozvola za boravak državljanima trećih zemalja prezentirala je Anita Mandić, voditeljica Službe za strance pri MUP-u. Ispred Koordinacije za agencijski rad i posredovanje pri zapošljavanju (KARP) iz HUP-a, temu „Postupak zapošljavanja radnika s Filipina“ prezentirala je Marina Vlahović Pinoy. Temu„Osposobljavanje stranih radnika“ i problematiku s kojom se susreću ovlaštene osobe prilikom provedbe tog postupka prezentirala Sebira Ramić, direktorica ST Sigurnost d.o.o. Ispred Državnog inspektorata Republike Hrvatske opraktičnim primjerima rada stranih radnika govorio je Goran Beroš, Voditelj službe za nadzor zaštite na radu na radilištima i u rizičnim djelatnostima.

 

Pod točkom razno članovi Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu, između ostalog, osvrnuli su se na potrebu hitnog donošenja Pravilnika o poslovima s posebnim uvjetima rada čije donošenje je u nadležnosti Ministarstva zdravstva.

 

Na sjednici su, uz predsjednika Dražena Opalića, kao članovi prisustvovali Marija Bubaš, Cvetan Kovač, Ljubomir Pintarić, Boris Antunović i Marina Borić.