Novosti

19. 02. 2021.

Održana konstituirajuća sjednica Povjerenstva GSV-a za socijalnu politiku

NHS – Danas je održana konstituirajuća sjednica Povjerenstva Gospodarsko-socijalnog vijeća za socijalnu politiku.
Za koordinatoricu Povjerenstva u sljedećih godinu dana imenovana je Željka Obradović iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, kao predstavnica reprezentativnih sindikalnih središnjica, a za zamjenice imenovane su Marija Pletikosa, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, kao predstavnica Vlade Republike Hrvatske i Marijana Filipić, kao predstavnica Hrvatske udruge poslodavaca.

Na dnevnom redu sjednice raspravljen je iNacrt konačnog prijedloga zakona o dopunama Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, kojega su članovi Povjerenstva prihvatili uz izdvojeno mišljenje Nezavisnih hrvatskih sindikata kojemu se priključila Matica hrvatskih sindikata.

U nastavku se nalazi tekst izdvojenog mišljenja:

 Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata  predlažu izmjenu članka 25. Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem na način da se stavkom 4. propiše kako troškove za izradu stručne dokumentacije snosi državni proračun.

Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata  su mišljenja kako se važećim rješenjem, sukladno kojem troškove izrade stručne dokumentacije snosi podnositelj poticaja (poslodavac ili sindikat) u nepovoljni  položaj stavljaju radnici čiji sindikat ili poslodavac ne mogu financirati izradu stručne dokumentacije, a država diskriminira radnike po osnovi imovnog stanja, što je zabranjeno sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije i Ustavu RH. Problem je osobito ozbiljan jer se radi o ugrožavanju zdravlja radnika, s obzirom da se staž osiguranja s povećanim trajanjem odnosi, između ostalog, na osiguranike koji su zaposleni na osobito teškim i za zdravlje i radnu sposobnost štetnim radnim mjestima te na osiguranike kojima nakon određenih godina života, zbog naravi i težine posla, fiziološke funkcije organizma opadaju u toj mjeri da onemogućavaju daljnje uspješno obavljanje tog posla. Mogući podnositelj poticaja (sindikat) ne mora biti financijski snažna organizacija te često nema dovoljno financijskih sredstava za pokrivanje troškova za izradu stručne dokumentacije, a poslodavac ne želi financirati isto te im se stoga staž osiguranja ne može računati s povećanim trajanjem bez obzira na štetnost radnog mjesta za zdravlje i radnu sposobnost radnika.