Novosti

10. 02. 2006.

OSIJEK: Održana tribina "Hrvatsko gospodarstvo - kako ga učiniti uspješnim?"

(NHS, 10. veljače) Jučer je u Osijeku u organizaciji Centra za poduzetništvo Osijek i Ekonomskog fakulteta Osijek, Poslijediplomski studij Poduzetništvo, održana javna tribina pod nazivom «Hrvatsko gospodarstvo – kako ga učiniti uspješnim?». Tribinu su vodili i održali predavanja članovi Nacionalnog vijeća za konkurentnost, doc.dr.sc Mladen Vedriš i Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. U svojim su izlaganjima govorili o mjestu Hrvatske na svjetskoj listi konkurentnosti s čime Hrvatska nikako ne može biti zadovoljna. Iako su se mnoge pozicije poboljšale u odnosu na ranije razdoblje, ipak se sa cjelinom ne može biti zadovoljno, pogotovo iz razloga jer su zemlje u okruženju s kojima se često uspoređujemo napredovale daleko brže. Hrvatska svoju konkurentnost ne može graditi na jeftinoj obespravljenoj, slabo plaćenoj radnoj snazi i poslovima s niskom dodanom vrijednosti. Tu uvijek ima jeftinijih. Dobar primjer za to su skandinavske zemlje koje imaju i visoku razinu prava i visoka primanja, a u samom su vrhu konkurentnosti. Hrvatski problem je ulaganje u znanje i obrazovanje i na tom polju moraju poraditi jednako i Vlada i radnici, ali i poslodavci koji trebaju daleko više ulagati u obrazovanje svojih radnika uz rad. To će za Hrvatsku značiti više visoko vrijednih i bolje plaćenih poslova, a time i viši rang konkurentnosti. Pitanje Lisabonske agende za RH mora biti jednako stvarno kao i za zemlje EU. Spomenuta je i nužnost ravnomjernijeg regionalnog razvoja, kao i potreba stvaranja tzv. grozdova (clustera). Dobar primjer za to je susjedna Italija koja je stvorila cijeli niz grozdova koji znače snažan zamah za talijansko gospodarstvo. Naznačeno je zanimljivo pitanje – zašto Hrvatska na primjer, ne može imati svoj grozd pršuta iz Dalmacije i Istre, kao i šunki iz Slavonije koji bi po svim svojim značajkama mogao imati prepoznatljivija obilježja od poznatih pršuta iz Parme. Izlaganja su ostavila poruku kako konkurentnost Hrvatskoj neće izgraditi nitko drugi, nego mi sami i kako je tu nužna zauzetost cijeloga društva. A da mogu raditi zajedno i poslodavci i sindikati i Vlada i akademska zajednica, i zajednički iznjedriti dobre i Hrvatskoj poželjne rezultate, dobar je primjer rad Nacionalnog vijeća za konkurentnost i njegovih «55 preporuka».
Poslije izlaganja M. Vedriša i K. Severa nazočnoj se publici predstavio i Poslijediplomski studij Poduzetništvo.
Izlaganja su bila dobro prihvaćena. U kasnijoj raspravi upućen je cijeli niz pitanja i zanimljivih promišljanja iz publike.
Na tribini su uz predstavnike poduzetnika, banaka, HGK-a, HOK-a, lokalne uprave i samouprave sudjelovali predstavnici sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate s područja Istočne Slavonije. (NHS)