Novosti

25. 01. 2006.

PET SINDIKALNIH SREDIŠNJICA OGRAĐUJE SE OD PODRŠKE ZDRAVSTVENOJ REFORMI

Zbog Vladinog pokušaja friziranja stvarnosti sindikati su se ogradili

ZAGREB, 25. siječnja 2006. (Hina) - Pet sindikalnih središnjica ogradilo se danas od medijskih interpretacija po kojima su, nakon jučerašnjeg sastanka s premijerom Ivom Sanaderom, podržale najavljenu zdravstvenu reformu.
Sindikati su protiv sustava zdravstva koji će pogodovati samo bogatima i reforme koja će pospješiti daljnje socijalno raslojavanje građana, a uključuje i plaćanje 15 posto zdravstvenih usluga, ističe se u zajedničkom priopćenju Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Udruge radničkih sindikata Hrvatske, Hrvatske udruge sindikata i Sindikata usluga UNI-CRO.
Na sastanku s premijerom i resornim ministrima zbog opširnog dnevnog reda nije se u cijelosti raspravljalo o svim točkama, već su predsjednici središnjica informirani o mišljenju Vlade u vezi s reformom mirovinskog sustava, te općim pravcima reforme zdravstvenog sustava.
Sindikalni čelnici podsjetili su Sanadera na zaključak prošloga zajedničkoga sastanka u studenom 2005. da će se prije početka rasprave održati tematska sjednica sa socijalnim partnerima, radi postizanja što većega suglasja u procesu reforme, a sindikalni će predstavnici biti uključeni u izradu prijedloga reforme.
Sindikati su odredili svoju predstavnicu koja nijednom nije pozvana na zajednički sastanak i nije sudjelovala u izradi prijedloga reforme.
Sindikalci ističu kako je otkazan i za petak dogovoreni sastanak s ministrom zdravstva Nevenom Ljubičićem i voditeljem stručne skupine za reformu Andrijom Hebrangom, na kojemu su trebali biti predstavljeni rezultati analize sadašnjega zdravstvenog sustava te raspravljen prijedlog zdravstvene reforme. Termin novog sastanka bit će naknadno određen.
Odvojenim priopćenjem javila se i šesta središnjica, Matica hrvatskih sindikata javnih službi, koja nije potpisala zajedničko priopćenje jer nije mogla utjecati na njegov tekst, iako se s većinom navoda slaže.
Na sastanku s premijerom nije bilo riječi o tome podržavaju li sindikati zdravstvenu reformu ili ne, pa je problematiziranje tog pitanja zasad nepotrebno.
Hoće li sindikati poduprijeti cjelovitu reformu ili ne ovisit će o tome što će čuti na sastancima koji slijede, ističe Matica sindikata javnih službi.

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA HRVATSKE
NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI
UDRUGA RADNIČKIH SINDIKATA HRVATSKE
HRVATSKA UDRUGA SINDIKATA SINDIKAT USLUGA UNI-CRO
Zagreb, 25. siječnja 2006. godine

Razgovor nije potpora Vladi i predsjedniku Vlade RH

Prema medijskim odjecima redovitog tromjesečnog sastanka čelnika hrvatskih sindikalnih središnjica s predsjednikom Vlade RH, dr. Ivom Sanaderom i članovima užeg kabineta Vlade RH, što je održan u utorak, 24. siječnja 2006. godine, u javnosti se stječe dojam kako su sindikati dali potporu Vladi i njezinu predsjedniku glede provedbe reforme zdravstva, što uključuje i plaćanje 15 posto zdravstvenih usluga građana.
Zbog opširnog dnevnog reda nije se u cijelosti raspravljalo o svim točkama, već su predsjednici sindikalnih središnjica informirani o mišljenju Vlade u vezi s reformom mirovinskog te općim stavovima i pravcima reforme zdravstvenog sustava. Ministar zdravstva dr. Neven Ljubičić istaknuo je jasno opredjeljenje Vlade o nužnosti sveobuhvatne i cjelovite reforme zdravstvenoga sustava, za koju je napravljena financijska i organizacijska analiza, koju sindikati nisu imali prigodu vidjeti. Prema informaciji dr. Andrije Hebranga sačinjen je radni tekst koji će biti upućen na raspravu Gospodarsko-socijalnom vijeću i Hrvatskom saboru.
Sindikalni čelnici podsjetili su predsjednika Vlade na zaključak sa njihova prošloga zajedničkog sastanka, održanog 30. studenoga 2005. godine, kako će se prije početka rasprave održati tematska sjednica sa socijalnim partnerima, radi postizanja što većega suglasja u procesu reforme zdravstvenoga sustava, a sindikalni će predstavnici biti uključeni u izradu prijedloga reforme. Sindikati su odredili svoju predstavnicu koja nije nijedanput bila pozvana na zajednički sastanak vezan uz taj dogovor i nije sudjelovala u izradi prijedloga reforme. Stoga je za petak, 27. veljače 2006. godine, dogovoreno održavanje sastanka sindikalnih čelnika s ministrom zdravstva dr. Nevenom Ljubičićem i dr. Andrijom Hebrangom, na kojemu će biti predstavljeni rezultati analize sadašnjega zdravstvenog sustava i raspravljat će se o predloženom radnom tekstu o reformi zdravstva.
Prema tome, izjave i interpretacije kako su sindikati podržali Vladu i «konačno dali zeleno svjetlo reformi zdravstva» , nije točna ! Sindikati su protiv sustava zdravstva koji će pogodovati samo bogatima i reforme koja će pospješiti daljnje socijalno raslojavanje građana, jer zdravlje mora biti dostupno svim građanima Hrvatske.

SAVEZ SAMOSTALNIH
SINDIKATA HRVATSKE
v.d. predsjednika
Ivan Tomac, v.r.

NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI
predsjednik
Krešimir Sever, v.r.

UDRUGA RADNIČKIH
SINDIKATA HRVATSKE
predsjednik
Boris Kunst, v.r.

HRVATSKA UDRUGA SINDIKATA
predsjednik
Ozren Matijašević, v.r.

SINDIKAT USLUGA UNI-CRO
predsjednik
Stjepan Kolarić, v.r.