Novosti

30. 06. 2021.

Pismo potpore NHS-a Sindikatu TOKG

NHS - Nezavisni hrvatski sindikati uputili su danas Sindikatu tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske, koji je udružen u NHS, pismo potpore, a vezano za probleme u tvrtki Orljava d.d. i prosvjed koji je danas održan na Trgu sv. Marka u Zagrebu.
Oko stotinu radnica tekstilne tvrtke Orljava iz Požege stiglo je danas u Zagreb kako bi prosvjedom ispred zgrade Vlade RH na Markovu trgu izrazile nezadovoljstvo odnosom države prema toj tvrtki u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske, a nad kojom bi u petak 2. srpnja trebao biti otvoren stečaj na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu.

U nastavku se nalazi tekst pisma potpore:

Poštovani kolega Leček, poštovani članice i članovi Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske, radnice i radnici tvrtke Orljava d.d.!

 

Upućujem Vam u svoje osobno ime i u ime sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate, a čiji ste i Vi dio, izraze naše nepodijeljene i bezrezervne potpore, vezano uz Vaš prosvjed za spas tvrtke Orljava d.d., a time i radnih mjesta. Doista je nerazumljivo i neprihvatljivo ponašanje Vlade RH, kao nekoga tko upravlja narodnom imovinom, da se tako „maćehinski“ i nebrižno odnosi prema javnoj imovini i sudbinama radnika. Jedna stara narodna izreka kaže „Odgovorni roditelji počnu pripremati obrok prije nego li im djeca počnu plakati od gladi.“

 

Kako si nas Ti, kolega Leček, redovito izvješćivao o stanju i događanju u tvrtki Orljava d.d., tako smo doista dobro upoznati sa stanjem u njoj i odgovornom sindikalnom zauzetošću za spas tvrtke i radnih mjesta te za isplatu plaća. Javna vlast se i u ovom slučaju neodgovorno ponijela (i još se odnosi) prema narodnoj imovini koja joj je s povjerenjem povjerena na upravljanje.

 

Javne vlasti, na lokalnoj i nacionalnoj razini, sindikati su upozoravali na težinu situacije i moguće pogubne posljedice po radnike, grad Požegu te cijelu Požeštinu. Iako se Orljava d.d. bavi tekstilnom proizvodnjom pa nije „in“ kao neka tvrtka koja se nalazi unutar spektra informacijsko komunikacijskih tehnologija, digitalne industrije, umjetne inteligencije ili čiste zelene energije, a njezine radnice nisu informatički stručnjaci za kojima se „jagme“ suvremeni poslodavci, korisnici novih tehnologija i „šminkeri“ svake zemlje, ipak je ovdje riječ o ljudima i zaposlenosti toliko važnoj za cijeli kraj. Gdje je sada razvikani Projekt Slavonija, kojim se često diče javne vlasti i „prizivaju“ ga u javni prostor kad god žele naglasiti svoju zauzetost za Slavoniju i Slavonce?

 

U potpunosti podupiremo ovaj Vaš prosvjed na koji su Vas svojom nebrigom za Orljavu d.d., Požegu i cijelu Požeštinu, za Slavoniju, natjerale javne vlasti.

 

Ovim Projekt Slavonija pada upravo na prvom koraku, na onom dijelu gdje su javne vlasti trebale djelatno dokazati i pokazati ne samo kako ih je briga, nego i da imaju znanja i volje boriti se za svako radno mjesto, za svakog čovjeka. A kako je ovdje riječ pretežito o ženama, radnicama, tu se pokazuju i neki diskriminatorni elementi prema spolu.

 

Ovdje se radi o pravu na rad, pravu na plaću za odrađeni rad i pravu na budućnost. Nemojte popustiti! Pravo i pravda su na Vašoj strani! I mi smo uz Vas. Vlasti se moraju (početi) ponašati kao odgovorne i, djelatno, upravo na Orljavi i njenim radnicama pokazati kako ne robuju samo verbalizmu, lijepom izričaju i socijalno poželjnim porukama, nego su spremne i sagorjeti za spas Orljave d.d.. Ako su uistinu sposobne i opredijeljene pomoći Slavoniji (u ovom slučaju)?!

 

S poštovanjem

 

Predsjednik

Krešimir Sever

 

 

Na znanje:

-          predsjednik Vlade RH

-          ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

-          ministar gospodarstva i održivoj razvoja