Novosti

26. 07. 2023.

POTPISAN I. ANEKS KOLEKTIVNOG UGOVORA HŽ INFRASTRUKTURE d.o.o.


Izvor: SŽH

Danas je potpisan I. aneks Kolektivnog ugovora HŽ infrastrukture. Ugovoren je rast materijalnih prava radnika jednim dijelom kroz rast cijene sata rada a drugim dijelom kroz neoporezive dodatke. Svoje zahtjeve mi reprezentativni sindikati temeljili smo na činjenici rasta troškova života.

Rast materijalnih prava je sljedeći:

 

  • Naknada troškova prijevoza na posao i s posla – trenutni način obračuna troškova prijevoza ostaje kao trajno rješenje obračuna naknade troškova prijevoza,
  • uz rast od 2 % svih satnica do 49,98 kn (uključivo) koji se dogodio 1. srpnja 2023. – od 1. kolovoza 2023. sve satnice rastu za dodatnih 0,55 eura
  • Jednokratni dodatak na plaću (regres) raste s postojećih 199,18 na 300,00 eura.
  • Božićnica raste s postojećih 119,45 na 220,00 eura
  • Uskrsnica raste s postojećih 79,63 na 143,00 eura
  • Dodatno nagrađivanje radnika – mjesečni dodatak od 55,21 euro povećava se na 82,90 eura (povećanje za 27,79 eura) uz primjenu od 1. siječnja 2024.
  • dodatni rast od 2% svih cijena sata rada od 1. srpnja 2024. godine ostaje na snazi uz napomenu da isti dodatno dobiva na „težini“ jer se osnovica za rast dodatno povećala zbog rasta od 0,55 eura od 1. kolovoz

 

Tijekom pregovora nakon što smo iscrpili mogućnosti financijskih sredstava HŽ Infrastrukture koja nisu zadovoljavala niti polovinu naših zahtjeva bilo je bitno osigurati dodatna sredstava za povećanje cijena sta rada. Uz posredovanje Nezavisnih hrvatskih sindikata čiji smo član održan je sastanak s resornim ministrom, predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture , predsjednikom Nezavisnih hrvatskih sindikata i predsjednicima reprezentativnih sindikata na kojem je postignut dogovor o dodatnim sredstvima.

 

Ovom prilikom imamo potrebu zahvaliti se Nezavisnim hrvatskim sindikatima na uloženom trudu koji je zasigurno pomogao da dođe do potpisivanja ovog I. Aneksa .

 

Za vrijeme trajanja ovog Kolektivnog ugovora došlo je do značajnog rasta materijalnih prava radnika no s obzirom na stalan rast troškova života nemamo pravo prestati raditi na unapređenju istih.

 

Još jednom zahvaljujemo svima koji svojim članstvom u reprezentativnim sindikatima jačaju pregovaračku poziciju sindikalne strane u kolektivnim pregovorima i koji su nas u konačnici doveli do ovog aneksa.

 

Sve ostale pozivamo da se pridruže velikoj većini radnika HŽ Infrastrukture i postanu članovi jednog od reprezentativnih sindikata kako bi pozicija radnika u budućim pregovorima bila još snažnija i dovela do daljnjih poboljšanja položaja radnika u HŽ Infrastrukturi.