Novosti

18. 05. 2006.

PREDSTAVLJENA KNJIGA "INDUSTRIJSKA DEMOKRACIJA I ZAŠTITA NA RADU"

ZAGREB, 18. svibnja 2006. (Hina) - U Novinarskom domu danas je predstavljena knjiga "Industrijska demokracija i zaštita na radu" Svjetlane Šokčević u izdanju zagrebačke izdavačke kuće TIM press.
U Hrvatskoj se pojam socijalnog partnerstva koristi prilično nekritički, jer se zapravo radi o odnosu aktera a ne partnera.
Izgradnju partnerskih odnosa treba prioritetno ostvariti među sindikalnim središnjicama i poslodavačkim udrugama, jer dok ih ne ostvare u vlastitim redovima ne mogu očekivati ni partnerstvo s Vladom, upozorava se u knjizi.

Osim toga, Vlada, sindikati i poslodavci ne bave se dovoljno problemom konkurentnosti gospodarstva, pa materijalna prava radnika smatraju najvažnijim pitanjem. Umjesto toga, prvenstvo bi trebali dobiti sigurnost, zdravlje, dobrobit i ostale sastavnice kvalitete radnog života, smatra autorica.
Kvaliteti industrijskih odnosa u Hrvatskoj treba pridonijeti transparentna istina o kršenju prava radnika i njihovih predstavnika, pa bi bilo korisno ojačati poziciju Vladina ureda za socijalno partnerstvo, predlaže Šokčević.
Rezultati studije u dvije industrijske organizacije u Hrvatskoj potvrđuju da radnička participacija unapređuje zaštitu zdravlja i sigurnosti kroz socijalno povjerenje, kontrolu i potporu.
Djelovanje povjerenika i stručnjaka za zaštitu na radu, pomognuto doprinosima specijalista medicine rada i inspektora rada stvara pretpostavke da participacija bude svrhovita aktivnost, a ne tek fikcija, napominje se u knjizi.
Vrijednost i značaj "Industrijske demokracije i zaštite na radu" na predstavljanju su pohvalili dekan zagrebačkog Pravnog fakulteta Josip Kregar i sudac Ustavnog suda Željko Potočnjak.
Tvrtka TIM press d.o.o. za izdavaštvo, marketing i poslovno savjetovanje specijalizirala se za izdavanje djela s područja radnog zakonodavstva i industrijskih odnosa.