Novosti

06. 02. 2006.

Propast Vladinog prijedloga Zakona o radu nedjeljom?

(RADIO 101, 6. veljače) Za dva tjedna o prijedlogu Zakona o radu nedjeljom očitovat će se HUP, Hrvatska gospodarska komora, odnosno šest sindikalnih središnjica – dakle, izuzev Vlade, svi koji su sudjelovali na sastanku koji je završio u Ministarstvu gospodarstva.
Vladin prijedlog Zakona o radu nedjeljom najvjerojatnije neće podržati niti jedna od šest sindikalnih središnjica koje su, uz udrugu poslodavaca, obrtničku i gospodarsku komoru, sudjelovale na sastanku u Ministarstvu gospodarstva.
Šef Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ne očekuje puno od ovog čvenka. "Vlada je izašla sa svojim prijedlogom koji bi značio gotovo pola godine rada nedjeljom. Mi vidimo još hrpetinu rupa ne samo u tome koliko se dugo treba raditi nego i tko treba raditi. Vladin prijedlog je još uvijek nedomišljen tako da ostavlja strašno puno prostora nezadovoljnicima za njihove reakcije", kaže Sever.

VUKELIĆ PREDSTAVIO SOCIJALNIM PARTNERIMA NOVI PRIJEDLOG ZAKONA O TRGOVINI
ZAGREB, 6. veljače 2006. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić predstavio je danas socijalnim partnerima novi prijedlog Zakona o trgovini, o kojem bi se predstavnici sindikata, poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore trebali očitovati u iduća dva tjedna.
Po najnovijem zakonskom prijedlogu, rad trgovina nedjeljom bio bi dopušten u lipnju, srpnju, kolovozu, rujnu i prosincu, i to od 8 do 13 sati, a od ponedjeljka do subote od 6 do 21 sat.
Iznimno bi, u ostalim mjesecima, mogle raditi specijalizirane prodavaonice kruha, tiska, cvijeća i svijeća, kiosci, benzinske crpke i prodavaonice na malo unutar benzinskih crpki, te prodavaonice na graničnim prijelazima, lukama i slično.
Takav prijedlog zakona neprihvatljiv je većini socijalnih partnera, a velik broj primjedbi odnosi se na tzv. iznimke i uvjete pod kojima bi takve trgovine mogle raditi.
Sindikatu trgovine neprihvatljiv je rad nedjeljom pet mjeseci godišnje, kao i rad do 21 sat tijekom tjedna. Također su predložili donošenje dva odvojena zakona - Zakon o trgovini i Zakon o radnom vremenu trgovina.
Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever zanimljivom drži ideju da se umjesto radnih mjeseci odredi broj radnih nedjelja godišnje.
Svi zajedno želimo u zakon uvrstiti što manje izuzetaka, ali istovremeno osigurati normalno snabdijevanje građana, poručio je ministar Branko Vukelić.
Upozorio je kako taj zakon neće ići po hitnoj proceduri, već normalnim putem, a u njegovu izradu bit će uključeni i predstavnici Crkve.
Poslodavcima je važno da se zakon donese na nacionalnoj razini i sa što manje izuzetaka, istaknuo je predsjednik Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Josip Zaher.