Novosti

12. 03. 2021.

Raste pritisak za reguliranje globalne korporativne odgovornosti na EU razini

ETUC/NHS - Povećava se pritisak na EU za zakonsko reguliranje odgovornosti poduzeća iz EU-a za kršenje ljudskih prava i standarda zaštite okoliša u cijelom svijetu.

Rušenje zgrade Rana Plaza u Bangladešu 2013. godine prouzročilo je smrt 1134 tekstilnih radnika i ozljede oko 2500 ljudi.

 

Međunarodne tvornice odjeće i brandovi koji su podugovarali proizvodnju njihovih proizvoda nisu obraćali pozornost na katastrofalne uvjete rada dobavljača s kojima su izravno ili neizravno surađivali.

 

Taj i drugi slučajevi nečuvenih uvjeta rada i radne prakse poput zlostavljanja radnika migranata, dječjeg rada i prisilnog rada u mnogim sektorima te nenadoknadive štete za okoliš uvjetovani poslovanjem kompanija, jedan su od razloga zbog kojeg građani i zakonodavci gube strpljenje zbog dobrovoljne 'korporativne društvene odgovornosti' i umjesto toga zahtijevaju zakonodavstvo EU-a koje će tvrtke natjerati na odgovorno ponašanje.

 

Europski parlament dodatno je pojačao pritisak glasovanjem za izvješće o Korporativnoj dubinskoj analizi (due diligence) i korporativnoj odgovornosti, pozivajući Komisiju da predloži zakone o dubinskoj analizi na razini EU-a koji će obvezati tvrtke na otkrivanje, rješavanje i sprječavanje kršenja ljudskih prava , uključujući sindikalna i radnička prava te ekoloških standarda u cijelom lancu opskrbe.

 

Parlament je glasovao za izvješće velikom većinom članova EPP-a, S&D-a, Renew-a, Zelenih i Ljevice. Glasujući tako, eurozastupnici su podržali pozive stotina tisuća sindikalista, radnika, građana i nevladinih organizacija*, nadahnuti primjerom Francuske koja je usvojila zakon o dubinskoj analizi.

 

Konfederalna tajnica ETUC-a Isabelle Schömann rekla je: „Postoji snažan poziv i široka potpora EU zakonu kako bi se osigurala promjena poslovnog ponašanja širom svijeta i poduzeća učinila odgovornima za negativne učinke svojih operacija na ljude i planet. Europska konfederacija sindikata (ETUC) poziva Europsku komisiju da bez odgađanja predloži Direktivu o obveznoj dubinskoj analizi ljudskih prava i održivom korporativnom upravljanju u skladu s izvješćem Europskog parlamenta. "

 

Povjerenik Reynders potvrdio je u ponedjeljak Parlamentu svoju predanost objavljivanju nacrta direktive prije ljeta.

 

ETUC traži Direktivu koja će

 

  • uspostaviti obvezne mehanizme dubinske analize koji pokrivaju aktivnosti tvrtki, uključujući njihove opskrbne i podugovaračke lance.
  • Ojačati napore kako bi se osiguralo poštivanje i provedba ljudskih prava, što bi trebalo uključivati sindikalna i radnička prava, te ekološke standarde
  • Osnažiti radnike za borbu protiv kršenja ljudskih prava, uključujući puno sudjelovanje sindikata i radnika u cijelom postupku dubinske analize.
  • Učinkovite pravne lijekove i pristup pravdi staviti na raspolaganje žrtvama, uključujući sindikate.
  • Učiniti tvrtke odgovornima za posljedice njihovog poslovanja. Odgovornost se mora uvesti za slučajeve kada tvrtke ne poštuju svoje obveze, ne dovodeći u pitanje postojeći okvir solidarne odgovornosti.

 

 

ETUC pozdravlja:

 

  • odbijanje amandmana kojima se isključuju mala i srednja poduzeća kod glasovanja u Parlamentu,
  • izvješće u kojem se navodi da tvrtke ne mogu prenijeti obveze dubinske analize na dobavljače i
  • dopuštanje mogućnosti primjene europskog prava na europskim sudovima za štetu koju je prouzročila europska tvrtka izvan EU-a sprječavajući tvrtke da odaberu zakonodavstvo koje bi im bilo najpovoljnije

 

* vidi zajedničku inicijativu ETUC / OGB / AK Europe / Friends of Earth Europe / Europske koalicije za korporacijsku pravdu o prozivanju poduzeća iz EU-a za kršenje sindikalnih, radničkih i okolišnih prava i standarda koja je prikupila više od 145.000 potpora https://www.enforcinghumanrights-duediligence.eu/

 

Foto: Centar solidarnosti

 

Više:

 

Poduzeća trebaju biti odgovorna za povrede prava i štete okoliša, poručuju zastupnici (video)

 

Rezolucija Europskog parlamenta