Novosti

03. 01. 2006.

REPUBLIČKI SINDIKAT RADNIKA PRIKLJUČUJE SE PROSVJEDU DRUGOG SINDIKATA U T-HT-U

ZAGREB, 3. siječnja 2006. (Hina) - Republički sindikat radnika Hrvatske najavio je danas da će se pridružiti prosvjedu koji zbog neprihvaćanja programa zbrinjavanja viška radnika T-HT-a u četvrtak, 12. siječnja, organizira Hrvatski sindikat telekomunikacija.
Republički sindikat u priopćenju upozorava na sindikalnu razjedinjenost u T-HT-u, koju vlasnici izuzetno dobro koriste, a što je rezultiralo gubitkom više od 3.000 radnih mjesta.
Kao razlog solidariziranja i priključenja prosvjedu sindikat navodi ponašanje manjinskog vlasnika (hrvatske Vlade) koji "indiferentno promatra gubitak radnih mjesta" u jednoj od najprofitabilnijih tvrtki, kao i kontinuirano povećanje broja nezaposlenih.
Smatramo da je izvanredna raspodjela dobiti HT-a preniska cijena za trajni gubitak petstotinjak radnih mjesta, te da se Vlada spustila ispod svoje razine pristajući na takvu trgovinu, kaže se u priopćenju.
Prosvjed koji organizira većinski sindikat u T-HT-u je reakcija na odbijanje Uprave T-HT-a da prihvati prijedlog Radničkog vijeća o programu zbrinjavanja viška radnika.
Uprava T-HT-a kani otpustiti 556 radnika sada i još oko 1.500 do kraja 2007. godine, i to na način suprotan Zakonu o radu, tvrde sindikalci.