Novosti

27. 04. 2022.

Sastanak HUP ICT i HST-a, reprezentativnih predstavnika poslodavaca i sindikata u ICT djelatnosti

Izvor: HST

U sjedištu Hrvatske udruge poslodavaca, 13. travnja 2022. godine, na poticaj Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST) održan je sastanak predstavnika HUP ICT i HST.

Temeljem Zakona o utvrđivanju reprezentativnosti, obje strane predstavljaju reprezentativna udruženja poslodavaca, odnosno sindikata, a na sastanku se razgovaralo o mogućnostima zajedničkog rada i djelovanja na pitanjima od posebnog interesa za ICT sektor.

 

Hrvoje Josip Balen, predsjednik HUP ICT, u ime poslodavaca iVesna Mamić, predsjednica Hrvatskog sindikata telekomunikacija, u ime članova sindikata, iskazali su spremnost za suradnju te otvaranje tema i projekata od zajedničkog interesa za zaposlenike i poslodavce.Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, podsjetio je na smjernice EU kojima se potiče sektorski socijalni dijalog i želju EU da što veći broj radnika bude pokriven kolektivnim ugovorima, kao garancijom radne i materijalne sigurnosti.

 

Strana sindikata želi otvoriti teme reguliranja novih oblika rada u digitalnom poslovanju, ali prvenstveno cijenu rada, radno vrijeme i pravo radnika na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje. Istovremeno strana poslodavca kao teme na kojima je moguće ostvariti suradnju u kratkom vremenu vidi snižavanje ukupnog opterećenja rada, povećanje mogućnosti cjeloživotnog obrazovanja zaposlenika i prijave zajedničkih EU projekata.

 

Interes obiju organizacija je zadržavanje postojećih i privlačenje novih kadrova koji će nositi daljnji razvoj, ne samo ovog sektora nego i ukupnog društva. To su ujedno i teme od interesa za široku lepezu tvrtki u ICT sektoru, od start up-ova do velikih multinacionalnih kompanija.