Novosti

19. 02. 2021.

Sastanak Odbora za zaštitu na radu NHS-a

NHS – Dana 19. veljače 2021. godine održan je sastanak Odbora za zaštitu na radu Nezavisnih hrvatskih sindikata. Budući da zbog epidemioloških mjera nije moguće organizirati sastanak uz fizičko sudjelovanje predstavnika udruženih sindikata, ovaj se sastanak održao putem aplikacije Zoom.

Koordinator Odbora, Cvetan Kovač i Katarina Rumora, pravna savjetnica u NHS-u, predstavili su članovima Odbora novosti vezane za dio pravilnika koji neposredno uređuju područje zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, a stupili su na snagu tijekom 2020. i 2021. godine (Pravilnik o uporabi zaštitne opreme (NN 5/21), Pravilnik o zaštiti na radu za mjesta rada (NN 105/20) te osobito Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku izbora radničkog vijeća (NN138/20)).

 

Naime, upravo izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku izbora radničkog vijeća uređene su mogućnosti korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija u provođenju svih sastavnih dijelova postupka izbora članova radničkog vijeća, kao i nove obveze u sklopu dostave podataka o konačnim rezultatima izbora Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (MROSP) putem aplikacije na njihovim mrežnim stranicama.

 

Nadalje, članovi Odbora međusobno su razmijenili sindikalna iskustva iz prakse vezano uz provođenje zaštite zdravlja i sigurnosti u vrijeme pandemije bolesti COVID-19.

 

U nastavku je K. Rumora prisutne izvijestila kako je MROSP socijalne partnere izvijestio o namjeri izrade Nacionalnog plana za rad, zaštitu na radu i zapošljavanje za razdoblje od 2021. – 2027. godine. U izradi plana sudjelovati će tri radne skupine – za rad, zaštitu na radu i zapošljavanje u kojima će sudjelovati predstavnici socijalnih partnera. (CK)