Novosti

29. 10. 2020.

SDLSN: Neprihvatljivost suspenzije bilo kakvih materijalnih prava

(sdlsn.hr) Zagreb, 28. listopada 2020. – Danas su održani sastanci pregovaračkih odbora Vlade i reprezentativnih sindikata državnih i javnih službi vezano uz sklapanje dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, te dodatka Temeljnom kolektivnom za službenike i namještenike u javnim službama.

Vlada nije predstavila konkretan prijedlog, već samo ”otvorila teme” koje bi trebale biti predmetom kolektivnih pregovora: božićnica za 2020., te visina osnovice za obračun plaće od 1. siječnja 2021.

 

Kako ministar financija Zdravko Marić reče, raspravljali su o dinamici povećanja osnovice u kontekstu trenutnih okolnosti pandemije i prateće krize.

 

Predsjednica SDLSN-a Iva Šušković je istaknula neprihvatljivost suspenzije bilo kakvih materijalnih prava u trenucima kada mnogi državni službenici rade i više nego uobičajeno, u okolnostima kada im je neštoobećano u lipnjui na što, s razlogom, računaju.

Kao primjer navela je zaposlene u poreznoj upravi, zatvorskom sustavu, pravosudnim tijelima, kojima još nije uvećan koeficijent unatoč dogovoru kako će se o njemu pregovarati, policajce, vatrogasce, službenike u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, računovodstvene referente, namještenike i ostale.

 

– Može se prihvatiti činjenica da u proračunu nema sredstava za eventualne stimulacije i nagrade spomenutim službenicima, no nikako se ne može prihvatiti daljnja suspenzija s obzirom na njihove ionako premale plaće, rekla je Šušković, dodajući kako će članovima biti teško objasniti da neće dobiti dogovoreno uvećanje osnovice, te kako će se izgubiti sam smisao kolektivnog pregovaranja s obzirom da se Vlada ne drži dogovorenog i potpisanog u lipnju.

 

SDLSN je mišljenja kako dogovoreno povećanje osnovice (dva plus dva posto) svakako treba ići s 1. siječnjem 2021. godine i osnovica treba iznositi, sukladno dogovorenome, 6.044,51 kunu.

 

Podsjetimo, u svibnju ove godine tijela SDLSN-a pozitivno su se izjasnila o Vladinoj ponudi suspenzije povećanja osnovice do kraja godine, najavljeno za 1. lipnja i 1. listopada.

 

Kako je dogovoreno da će se pregovori o božićnici nastaviti u jesen, tu čekamo konkretan prijedlog Vlade.

 

Naravno, pravodobno ćemo Vas izvijestiti o sljedećem koraku Vlade, a pitat ćemo vas i za vaše mišljenje.

 

I sindikati javnih službi dijele mišljenje sindikata državnih službi.