Novosti

27. 01. 2006.

Sindikalci čekaju detaljnije informacije o zdravstvenoj reformi

(RADIO 101) Sastanak sindikata s ministrom zdravstva ni ovog puta nije bogzna kako razveselio sindikalce. Krešo Sever, šef NHS-a, veli da će prijedloge zakona o obveznom i dopunskom osiguranju dobiti do kraja sljedećeg tjedna pa će se tek onda o tome moći raspravljati.
Ono što je danas rečeno, a mali je pomak u odnosu na ranije razgovore, jest prvenstveno kako se, zbog teške socijalne situacije u zemlji koja se pokušava vrednovati, može govoriti da bi se cjelovitu reformu provodilo možda čak i u desetogodišnjem razdoblju", rekao nam je Sever.
Prvi bi dio reforme, koji se očekuje negdje u lipnju, je podjela lijekova na A i B listu, uz stavljanje generičkih lijekova na listu A, dok bi originalne lijekove pacijenti nadoplaćivali. Prijedlozi će ići na široku javnu raspravu, veli Sever, kojem je i dalje upitan konačan cilj reforme, "da se 15 posto ukupnog tereta zdravstva prebaci na građane, a da se pritom sačuva onaj dio koji je pošteđen zbog neimaštine, bolesti i tako redom, jer to vrlo jasno znači da će se umnogome povisiti iznos koji bi građani trebali platiti".
Sindikati su, dodaje Sever, od Vlade zatražili jasne analize i projekcije o tome što znači stupanje reforme na snagu za pet, sedam ili deset godina, "s tim da je naznačeno da su brojke i analize s kojima smo se danas susretali utemeljene prvenstveno na analizama koje je radila Europska komisija, a same brojke na podacima Svjetske banke".