Novosti

16. 01. 2006.

SINDIKAT COCA-COLE UPOZORAVA NA DOTRAJALE KAMIONE ZA DOSTAVU TE TVRTKE

Umjesto otpremnina uprava Coca Cole djelatnicima koji su višak nudi dotrajale i po život opasne kamione

ZAGREB, 16. siječnja 2006. (Hina) - Sindikat Coca-Cole upozorio je danas na katastrofalno stanje kamiona za dostavu te tvrtke, zbog čega je prošloga tjedna jedan član sindikata doživio nesreću na radu.
Kamioni koje koristi odjel distribucije Coca-Cole Beverages Hrvatska stari su od 10 do 13 godina i potpuno dotrajali, zbog čega je u petak jedan radnik završio u Traumatološkoj bolnici, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Marijan Sokačić.
Takva vozila predstavljaju opasnost za živote i zdravlje radnika Coca-Cole, ali i svih sudionika u prometu, ustvrdio je Sokačić.
Sindikat stoga traži hitnu smjenu rukovoditelja distribucije Zorana Kovića.
Osim toga, takve "izraubane" kamione Uprava Coca-Cole nudi kao kompenzaciju za otpremnine radnicima distribucije koji bi uskoro trebali ostati bez posla.
Na popisu za zbrinjavanje viška zaposlenih nalazi se 123 radnika koji bi trebali biti otpušteni do kraja mjeseca, a to je gotovo 20 posto zaposlenih, istaknuo je Sokačić.
Ti bi radnici, koji su gotovo svi zaposleni u distribuciji, trebali dobiti "sramotno male" otpremnine u bruto iznosu od 50.000 kuna do 70.000 kuna.
No, poslodavac ih sada mami da kao kompenzaciju uzmu dotrajale kamione obećavajući im da će nastaviti raditi s Coca-Colom kao obrtnici.
Tvrtka se želi riješiti starih kamiona, a ujedno se nada da će otpušteni radnici prihvatiti lošije uvjete za nastavak poslovanja s Coca-Colom, kaže Sokačić.
Zasad još nitko nije prihvatio tu "nemoralnu ponudu", ali sindikat očekuje da će 5-10 posto radnika naposlijetku to ipak prihvatiti.
Sindikalci traže da Coca-Cola isplati bruto otpremnine od prosječno 200.000 kuna po radniku, što je ukupno 50 milijuna kuna.
U protivnom, pripremaju sindikalne akcije koje će poslodavca stajati nekoliko puta više od zatražene svote, rečeno je na konferenciji.

Samostalni sindikat Coca-Cole
M.Sachsa 1
Zagreb
Mob: 098 278 531
E–mail: sokacic@sscc.hr

Zagreb, 16. siječnja, 2006. godine

IZJAVA ZA JAVNOST
U petak, 13. siječnja 2006. godine oko 6.15 h u krugu tvrtke «Coca-Cola Beverages Hrvatska d.d», na lokaciji distributivnog centra Zagreb –Inas (Žitnjak) nesreću na radu doživio je naš kolega i član Samostalnog sindikata Coca-Cole Zlatko Kamenar. Prema zadnjim dostupnim podacima kolega Kamenar komunicira sa okolinom i pod liječničkim je nadzorom. Nakon pregleda kamiona, razgovora sa radnicima i kolegom Kamenarom možemo sa priličnom sigurnošću zaključiti da je kolega Kamenar ujutro oko 6.15h pregledavao stanje robe na kamionu, pokušao se popeti na tovarni sanduk pri čemu je popustila trula i žicom zavezana stepenica. U padu se pokušao zadržati za utovarene sanduke Coca-Cole koji su se srušili na njega. Tako je pao zajedno sa sanducima i pri tome snažno udario glavom o asfalt. Tu su ga u besvjesnom stanju zatekli kolege koji su mu odmah pružili prvu pomoć te je nakon nekog vremena otvorio oči, ali nije bio svjestan okoline. U takvom je stanju vozilom hitne pomoći odvezen u Traumatološku bolnicu gdje je kasnije i potpuno došao svijesti.
Samostalni sindikat Coca-Cole već dulje vrijeme upozorava Upravu CCBH na katastrofalno stanje voznog parka – kamiona za dostavu. Nažalost do sada svi naši napori nisu dali rezultata i brojne nesreće izbjegnute su samo zahvaljujući prisebnosti i angažmanu naših radnika. Kamioni su stari (10-13 god) i kroz izuzetno teške uvjete eksploatacije dotrajali do razine kada ih, čini se, više nikakvo održavanje ne može dovesti u sigurno stanje.
Takva vozila predstavljaju izravnu opasnost za život, zdravlje i sigurnost ne samo radnika Coca-Cole i naših članova nego svih sudionika u prometu. Zato pozivamo sve sudionike u prometu, kada uoče kamion za dostavu Coca-Cole, na dodatan oprez.
Zaštitna odjeća i obuća koju je poslodavac dužan osigurati radnicima dodatan je problem, jer zbog štednje koju provodi Uprava CCBH radnici distribucije danas rade u dotrajaloj opremi kojoj su svi rokovi istekli i koja ne ispunjava svrhu koju ima prema Zakonu o zaštiti na radu.
Samostalni sindikat Coca-Cole smatra da je za katastrofalno stanje kamiona i radnike distribucije bez zaštitne opreme kao i za neke druge propuste odgovoran rukovoditelj distribucije Zoran Ković. Neodgovornost i nekompetentnost Zorana Kovića, među ostalim ga čine odgovornim za nesretan slučaj koji se dogodio 13. siječnja.
Zbog tih činjenica Samostalni sindikat Coca-Cole je od Predsjednika uprave CCBH, Zorana Bogdanovića, zatražio da odmah i bez odgode sa radnog mjesta rukovoditelja distribucije smijeni Zorana Kovića.
Takvim potezom Uprava CCBH pokazala bi odgovornost i ozbiljnost, obzirom i na rastuće nezadovoljstvo radnika CCBH i najavljenu reorganizaciju distribucije kroz koju se radnicima raspadajuća vozila nude kao kompenzacija za dio otpremnina.

Predsjednik SSCC-a
Marijan Sokačić