Novosti

15. 02. 2006.

SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBENIKA POČEO ISPLAĆIVATI DNEVNICE ŠTRAJKAŠIMA

ZAGREB, 15. veljače 2006. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika počeo je danas isplaćivati dnevnice državnim službenicima i namještenicima kojima je smanjena plaća za vrijeme provedeno u štrajku održanom 28. prosinca.
Prve naknade dnevnice otišle su u sindikalnu podružnicu ispostave Ureda državne uprave u Pakracu za 11 članova i jednog nečlana sindikata, kaže se u priopćenju sindikata.
Naknade dnevnice isplatit će se svim sudionicima štrajka koji sindikatu putem povjerenika dostave potrebnu dokumentaciju, odnosno potpišu punomoć kojom sindikat ovlašćuju da isplatu dnevnice zatraži od poslodavca u postupku mirenja, odnosno sudskom postupku.
Vlada je kao poslodavac počinila više povreda zakona i kolektivnog ugovora za vrijeme štrajka, od propisivanja poslova koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka po isteku zakonskog roka za njihovo propisivanje, uskrate cijele dnevnice premda su i štrajkaši obavljali dio poslova i drugo, zbog čega će za svakog štrajkaša biti pokrenut sudski postupak, kaže se u priopćenju.
Primjerice, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka je štrajkašima iz Lučke kapetanije u Rijeci i Uprave za prognanike u Zagrebu dnevnicu za vrijeme provedeno u štrajku uskratilo na plaći za siječanj.
Budući da od zaposlenih njih nije zatražena suglasnost, time je prekršena odredba Zakona o radu kojom se propisuje zabrana prijeboja, odnosno nemogućnost poslodavca da bez suglasnosti zaposlenika svoje potraživanje prema njemu naplati uskratom dijela plaće, za što je predviđena novčana kazna od 31.000 do 60.000 kuna, napominje se u priopćenju.