Novosti

16. 02. 2006.

SINDIKAT NAJAVLJUJE ŠTRAJK U DTR-U

ZAGREB, 16. veljače 2006. (Hina) - Republički sindikat radnika Hrvatske najavio je danas da će u ponedjeljak, 27. veljače, organizirati štrajk u DTR-u u Zagrebu zbog neisplate zaostalih plaća.
Sindikat je još lani s poslodavcem dogovorio način isplate neisplaćenih plaća za svibanj, lipanj, srpanj i kolovoz, kaže se u sindikalnom priopćenju.
Na sastanku 9. studenog dogovoreno je da će se radnicima mjesečno uz redovnu plaću isplaćivati i zaostale plaće, pa bi im se tim postupkom do kraja ožujka isplatila sva dugovanja.
Radi se o plaćama u neto iznosu od 1.200 do 1.600 kuna, pa je sramotno što radnici tako male plaće ne primaju redovno i sukladno Zakonu o radu, ističu sindikalci.
Sindikat nije išao na tužbe i ovrhe jer bi se time poduzeće moglo odvesti u stečaj, pa je prednost dana dogovoru, kako bi se sačuvala radna mjesta i pokušalo novim projektima stabilizirati situaciju.
Obzirom da u siječnju nisu isplaćene zaostale plaće iz lipnja, a do danas niti redovne plaće i zaostale plaće iz srpnja, sindikat smatra da je prekršen dogovor i više ne postoji razlog za socijalni mir.
U DTR-u je još zaposleno dvjestotinjak radnika, od koji je 89 učlanjeno u Republički sindikat radnika.
Štrajk će u slučaju neuspješnog mirenja početi 27. veljače u šest sati i trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok poslodavac ne
isplati zaostale plaće za lipanj i srpanj prošle godine, najavljuje sindikat.