Novosti

30. 12. 2005.

SINDIKAT O UVJETIMA RADA POŠTANSKIH DOSTAVLJAČA

RIJEKA, 29. prosinca 2005.(Hina) - Glavni povjerenik Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH) Darko Jambrek danas je na konferenciji za novinare kazao da je odnos prema dostavljačima u Hrvatskoj pošti neprimjeren te da je teret koji nose veći od propisanog i da ugrožava njihovo zdravlje.
Zbog preopterećenosti poštara, koji umjesto propisanih 15 nose i do 30 kilograma pošiljaka na dan, ugroženo im je zdravlje te su "zbog inertnosti poslodavca na najboljem putu da postanu invalidima rada,"
ocijenio je Jambrek.
Po njegovim riječima oko 20 posto dostavljača u Hrvatskoj pošti na bolovanju je, a dio njih nije premješten na druge poslove unatoč liječničkim preporukama. K tomu, radna odjeća i obuća im je loša, mopedi su stari, a dostavljači rade i do 12 sati na dan, rekao je Jambrek te dodao da je u Rijeci stanje najlošije jer je 66 poštara za grad Rijeku premalo.
Ocijenio je da su uvjeti rada dostavljača loši zbog lošeg ustroja Hrvatske pošte koja je, kazao e, "opterećena i kadrovskom stranačkom podobnošću i neznanjem".
Iz RSRH najavili su da je današnja konferencija za novinare prvi oblik prosvjeda te da će, ako se stanje i loš odnos prema dostavljačima ne poprave, organizirati prosvjede u Rijeci i Zagrebu, a možda i štrajk.
(Hina) xhsup ydd