Novosti

03. 03. 2006.

SINDIKATI DRŽAVNIH SLUŽBI: NE ODUSTAJEMO OD ZAHTJEVA, MAKAR ŠTRAJKALI SVAKA DVA MJESECA

ZAGREB, 3. ožujka 2006. (Hina) - U trodnevnom štrajku sindikata državnih službi, 24., 27. i 28. veljače, štrajkalo je 60 posto članova sindikata, što je oko 46 posto od ukupno zaposlenih u državnoj upravi, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Ivica Ihas, opovrgavajući Vladine tvrdnje o dva posto štrajkaša.
Ihas je također poručio kako će svima koji su sudjelovali u štrajku sindikat nadoknaditi dnevnice. Zapitao se pritom kako to da "ceh uvijek plaćaju državni službenici", s obzirom da ni prosvjetarima niti liječnicima nisu umanjene plaće zbog sudjelovanja u štrajku.
Koliko će točno sindikate stajati štrajk znat će se tek na osnovi podataka o obustavi na plaće za veljaču, rekao je Ihas opetujući svoju procjenu od oko šest milijuna kuna neto, koliko bi sindikati mogli izdvojiti za nadoknadu dnevnica.
Tajnik Sindikata državnih službenika Siniša Kuhar poručio je da sindikati neće odustati od svojih zahtjeva, makar štrajkali svaka dva mjeseca.
Četiri sindikata državnih službi traže povećanje koeficijenata ili stalni mjesečni dodatak na plaću od 300 kuna bruto, kako bi stigli plaće u javnim službama.
Premijer Ivo Sanader poručio im je nedavno da bi jednim zakonom trebalo regulirati sve plaće u državnim službama, a ne da se pojedine grupacije izdvajaju. Sindikati, međutim, ne žele čekati donošenje novog Zakona o plaćama, koji bi se primjenjivao od početka iduće godine.