Novosti

01. 02. 2006.

SINDIKATI DRŽAVNIH SLUŽBI OGORČENI ŠTO IH NIJE PRIMIO MESIĆ

Sindikati su predsjedniku Mesiću zaželjeli ugodnu razmjenu mišljenja s veleposlanicom Burkine Faso s kojom Republika Hrvatska dijeli visoko 70. mjesto na ljestvici korumpiranosti

ZAGREB, 1. veljače 2006. (Hina) - Sindikati državnih službi izrazili su danas ogorčenje što ih danas, unatoč najavi, nije primio Predsjednik Republike Stjepan Mesić, već njegovi savjetnici.
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a i Sindikat vojnih službenika i namještenika zatražili su sastanak s Mesićem u vezi materijalnog i socijalnog statusa zaposlenih u državnim službama, te trodnevnog štrajka koji su najavili za drugu polovicu veljače.
"Najoštrije osuđujemo što nije došlo do susreta Predsjednika Republike i prvog državnog službenika sa sindikatima koji predstavljaju više od 45.000 sindikalno organiziranih državnih službenika i namještenika", kaže se u sindikalnom priopćenju.
Sindikati su "neugodno iznenađeni" nastupom Predsjednikovih savjetnika, koji su pokazali da ne razlikuju konkretan kolektivni radni spor od strateških i načelnih pitanja koja se raspravljaju na razini Gospodarsko-socijalnih vijeća (GSV) i sindikalnih središnjica.
Sindikati državnih službi djeluju kroz dvije sindikalne središnjice, a jedan nije učlanjen ni u jednu središnjicu, pa se u slučaju štrajka državnih službi ne radi o pitanju koje treba raspraviti na razini GSV-a ili sindikalnih središnjica.
Svojem članstvu prenijet ćemo poruku da nas nakon predsjednika Vlade nije primio ni Predsjednik Republike, a naša nakana da razgovaramo s najvišim predstavnicima poslodavaca u državnoj službi nije naišla na razumijevanje, ističu sindikalci.
Zbog toga sindikati državnih službi nastavljaju pripreme za trodnevni štrajk u drugoj polovici veljače.

PREDSJEDNIK REPUBLIKE
Gosp. Stjepan Mesić

Poštovani gospodine Predsjedniče,

najoštrije osuđujemo činjenicu da nije došlo do za danas najavljenog susreta između Predsjednika Republike i prvog državnog službenika sa sindikatima koji predstavljaju više od 45.000 sindikalno organiziranih državnih službenika i namještenika.
Tražeći prijam kod Predsjednika Republike sindikati su imali na umu Vašu odgovornost za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti, propisanu člankom 93. Ustava Republike Hrvatske.
Stoga nas je nastup Vaših savjetnika, koji su nas dočekali i usporedili s ostalim udrugama građana koje se obraćaju za prijam Uredu Predsjednika i informirali o politici Ureda koja predviđa kontakte sa sindikatima na razini sindikalnih središnjica, neugodno iznenadila, tim više što Vam se nismo obratili ispred kulturno umjetničkog društva državnih službenika i namještenika, niti smo s Vama htjeli razgovarati o pitanjima privatizacije, zdravstvene reforme ili priključenju EU, već o egzistencijalnim problemima zaposlenika državnih službi i predstojećem trodnevnom štrajku, koji smo upravo mi najavili.
Skrećemo Vam pozornost da gore navedeni sindikati djeluju kroz dvije sindikalne središnjice, a jedan nije učlanjen ni u jednu udrugu više razine, te da se u slučaju štrajka državnih službi ne radi o pitanju koje, kako su nam sugerirali Vaši vrli i po njihovom vlastitom i glasno izrečenom mišljenju dobro informirani savjetnici, treba raspraviti na razini GSV-a ili sindikalnih središnjica.
Neslužbeno smo saznali kako je jedan od razloga Vaše zauzetosti bila i intervencija čelnika jedne od najmanjih sindikalnih središnjica s opadajućim brojem članova, čiji sindikalni utjecaj se potvrđuje još jedino kroz sudjelovanje u TV emisijama ležernog sadržaja i vezama u Uredu Predsjednika.
Vašu odluku da ne primite predstavnike sindikata državnih službi prihvatili smo kao činjenicu, ali mislimo da bi bilo korektno da smo bili unaprijed obaviješteni o nemogućnosti realizacije prijama.
Svojem članstvu ćemo prenijeti poruku da nas nakon predsjednika hrvatske Vlade, nije primio ni Predsjednik Republike, te da naša nakana da razgovaramo s njima kao najvišim predstavnicima poslodavaca u državnoj službi nije naišla na razumijevanje, kao i da Vas očito ne zanimaju razlozi zbog kojih su službenici najavili štrajk.
Očito je da Vas i predsjednika Vlade RH više zanimaju stavovi udruga građana s desetak i više članova s kojima se svakodnevno sastajete, a ne problemi državnih službenika i namještenika koji štite ustavni poredak, sigurnost građana i vladavinu prava, a samim time i Vas.
Upozorit ćemo ih i na činjenicu da oba najviša državna dužnosnika ne razumiju svoje odgovornosti kad je u pitanju funkcioniranje državnih službi, jer brkaju konkretan kolektivni radni spor s načelnim pitanjima koja se raspravljaju na razini GSV-a i sindikalnih središnjica.
Takvo ponašanje jedan je od dodatnih razloga zbog kojih nastavljamo s organiziranjem sindikalnih akcija najavljenih za drugu polovicu veljače, jer nas njime stavljate u poziciju da socijalni dijalog moramo voditi prosvjedom i štrajkom, a ne za zajedničkim stolom.
Zahvaljujemo se na pozornosti i želimo Vam ugodnu razmjenu mišljenja s veleposlanicom Burkine Faso s kojom Republika Hrvatska dijeli visoko 70. mjesto na ljestvici korumpiranosti.

S poštovanjem,

za sindikate državnih službi
Ivica Ihas
Dubravko Jagić
Zdravko Lončar
Radomir Delić