Novosti

28. 10. 2020.

Sindikati državnih službi traže od Vlade: Isplatite božićnicu i dogovoreno povećanje plaće

NAGRADA RADNICIMA

Međutim, s ozbirom na izloženost državnih službenika, policajaca i drugih koji cijelo vrijeme pandemije rade spovećanim opsegom posla, smatramo da bi ovo bila svojevrsna nagrada", rekla je novinarima predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković

(Novilist.hr) Sindikati državnih službi poručili su u srijedu nakon sastanka s predstavnicima Vlade da božićnice treba isplatiti, kao i dogovoreno povećanje osnovice od 2+2 posto od 1. siječnja 2021. godine, smatrajući kako bi to bila svojevrsna nagrada radnicima u teškoj situaciji.

 

“S obzirom na situaciju s koronavirusom i generalno situaciju u proračunu, imamo razumijevanje. Međutim, s ozbirom na izloženost državnih službenika, policajaca i drugih koji cijelo vrijeme pandemije rade spovećanim opsegom posla, smatramo da bi ovo bila svojevrsna nagrada”, rekla je novinarima predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković.

 

Kao i sindikati javnih službi, sindikati državnih službi smatraju da božićnice treba isplatiti, a dogovoreno povećanje osnovice treba provesti od 1. siječnja.

 

Šušković kaže da će Vladin prijedlog o ne isplati božićnica biti tema na sljedećem sastanku, kada službeno dođe prijedlog u pisanom obliku, nakon čega će ga dati članstvu na razmatranje.

 

“Vidjet ćemo kakav je stav članova, ali mislim da se članstvo slaže s time da božićnice treba isplatiti”, poručila je Šušković.

 

Ministar financija Zdravko Marić obrazložio je Vladine prijedloge stanjemu proračunu, padom BDP-a i proračunskim deficitom.“Nije rekao da nema novaca već da bi bilo razumno razgovarati o tome kao o eventualnoj suspenziji. O ostalim pravima nismo razgovarali”, kazala je Šušković.

 

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je kako je teško očekivati da će Vlada u trenutnoj situaciji ići u smjeru povećanja plaća i prava zaposlenih u državnim službama.

 

“Mi ćemo pregovarati u dobroj vjeru. Nećemo se zaletavati, čekamo sljedeći sastanak i konkretnije stvari”, poručio je Lončar.