Novosti

10. 01. 2006.

Sindikati HŽ-a odbacili Vladin program privatizacije

(RADIO 101) Devet sindikata Hrvatskih željeznica odbacuje Program i dinamiku privatizacije društava HŽ-a i prijeti prosvjedima i štrajkom ako se ne usvoje radnički zahtjevi za povećanim socijalnim klauzulama i pravom na povoljnu kupnju dionica.
Konačna verzija programa privatizacije koju je sindikatima dostavila uprava Željeznica, značajno se, kažu, razlikuje od one koju su i sindikalci potpisali krajem rujna. Novi program je sasvim prešutio ranije dogovoreni popust za radnike u kupnji dionica, a socijalna prava znatno smanjio, rekao nam je predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač: "Mi smo dogovorili socijalne klauzule prema kojima su radnici imali određenu zaštitu na rok od pet godina, da bi sada bilo smanjeno na tri godine."
Sindikati drže da je radničko dioničarstvo najbolja garancija očuvanja djelatnosti društava koja će se privatizirati, pa strahuju za sudbinu radnika ukoliko se društva u cijelosti prodaju putem natječaja. "Tko ih kupi, taj može ugasiti djelatnost, može učiniti što hoće. Mi se tu osjećamo i prevarenima i izigranima, ali što je najgore u cijeloj priči jest da je sad velika neizvjesnost za budućnost tih društava i za tisuću radnih mjesta", kaže Forgač.
Forgaču smeti i smanjenje obaveza buduće matice HŽ-a prema izdvojenim društvima, čije usluge će nastaviti koristiti. Ranije su se, naime, predlagali dugoročni ugovori od pet godina kako privatizirani dijelovi HŽ-a ne bi ostali bez posla: "To je sad smanjeno na tri, ali s tim da se svake godine, i to ne znamo koliko, mora smanjivati obujam tih poslova koje će društva dobivati od HŽ-a. To je potpuno apsurdno, HŽ ima potrebe kakve ima, pretpostavljamo da će ih imati i za tri godine, neće imati smanjene potrebe."
Iako je novi program izrađen bez konzultacija sa sindikatima, resorni ministar Božidar Kalmeta uvjerava da se model i dinamika privatizacije neće događati bez dogovora sa socijalnim partnerima: "Ne mislim niti mi pada na pamet ići u takve promjene bez socijalnog dijaloga i zajedničkog stava oko toga."
U nastavku pročitajte obavijest koju smo primili od našeg sindikata - Sindikata hrvatskih željezničara.

Sindikat hrvatskih željezničara
Sindikat infrastrukture HŽ
Sindikat željezničara Hrvatske
Samostalni sindikat radnika TŽV Gredelj Remonter
Samostalni sindikat radnika TŽV Gredelj Lokomotive
Samostalni sindikat radnika remonta željezničkih vozila Hrvatske
Sindikat radnika RŽV Čakovec
Sindikat radnika RŽV Bjelovar
Sindikat grafičara Hrvatske, Podružnica Željeznička tiskara

Broj: 25/06 I.F.
U Zagrebu, 10. 1. 2006.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka
g. Božidar Kalmeta, ministar

HŽ Hrvatske željeznice
UPRAVA

Predmet:
Program i dinamika privatizacije ovisnih društava HŽ d.o.o.

Dana 9. 1. 2006. dostavljena nam je konačna verzija Programa i dinamike privatizacije ovisnih društava HŽ d.o.o.
U odnosu na verziju koja je 22. rujna 2005. potpisana od strane predstavnika Uprave HŽ i Sindikata, Program se značajno razlikuje i to tako što je nepovoljniji za radnike društava i radnike matice HŽ d.o.o. Na zahtjev predstavnika Svjetske banke bitno su smanjene socijalne klauzule, a radnicima ovisnih društava i HŽ-a oduzeto je pravo na kupnju dionica s popustom.
Radi toga Program nam nije prihvatljiv.
Ukoliko Uprava HŽ takav Program donese te sklopi ugovore s Hrvatskim fondom za privatizaciju, ovi sindikati pristupit će organiziranju javnog prosvjeda i štrajka, s ciljem upozoravanja javnosti da Vlada RH pristaje na ultimatume Svjetske banke i to protiv interesa svojih građana, ovaj put na štetu radnika HŽ i ovisnih društava.
Još jednom tražimo da se, prije donošenja Programa i sklapanja ugovora s HFP, na temu privatizacije Društava HŽ hitno održi sastanak sindikata i ministra Kalmete.
Lijep pozdrav!

Predstavnici 9 Sindikata u Radnoj grupi:

Ivan Forgač, SHŽ
Mladen Novak, SŽH
Mirjana Konjić, SIHŽ
Ivan Salma, SRRŽV Čakovec

Na znanje: g. Stjepan Mesić, predsjednik RH,
Vlada RH.