Novosti

01. 05. 2020.

Sindikati Ine traže od Vlade da se odreknu dividende i da sačuvaju njihova radna mjesta

OBRATILI SE PREMIJERU

(VEČERNJI LIST) Napominju da su svjesni teške situacije u kojoj se kompanija nalazi, dali svoj doprinos kako bi pomogli financijskoj stabilizaciji kompanije.

Tri najveća sindikata u Ina grupi zatražili su od premijera Andreja Plenkovića da se vlasnici Ine - Vlada i Mol odreknu isplate dividende za 2019., te da Vlada razmotri mogućnost uključivanja Ine i njezinih tvrtki u paket mjera za očuvanje radnih mjesta.

"Nakon objave financijskih rezultata Ine vidljivo je koliko je snažno ova globalna ekonomska kriza pogodila njezinu grupu i ugrozila radna mjesta više od 9000 radnika“, priopćio je u četvrtak Sindikat naftnog gospodarstva (SING) koji u Ina grupi djeluje uz sindikate Inaš i EKN.

 

Predsjednica SING-a Jasna Pipunić rekla je da je odricanje vlasnika od dividende za 2019. i uvrštavanje Ine u vladin program potpora za očuvanje radnih mjesta koji je iskoristilo više od 84 000 poslodavaca razuman prijedlog koji će se višestruko isplatiti i vlasnicima i društvu u cjelini.


Sindikati kažu da očuvanje radnih mjesta i zadržavanje investicija i gospodarske aktivnosti nije samo pitanje Ininih radnika i njihovih obitelji, nego i niza partnera i tvrtki s kojima Ina posluje.

 

Napominju da su svjesni teške situacije u kojoj se kompanija nalazi, dali svoj doprinos kako bi pomogli financijskoj stabilizaciji kompanije.


Izmjenama kolektivnih ugovora odgođena je isplata prigodnih nagrada i određenih materijalnih prava, naknade plaće za radnike za čijim radom je privremeno prestala potreba značajno su smanjene te su uvedeni dodatni modaliteti rada kako bi se očuvala radna mjesta, poručuju.