Novosti

26. 02. 2006.

SINDIKATI NAJAVILI POČETAK POTPISIVANJA PETICIJE ZA ZDRAVSTVENU I MIROVINSKU REFORMU

ZAGREB, 25. veljače 2006. (Hina) - Čelnici četiriju sindikalnih središnjica - Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), Hrvatske udruga sindikata (HUS) te Sindikata usluga UNI-CRO najavili su danas potpisivanje peticije za zdravstvenu i mirovinsku reformu budući da nisu zadovoljni rezultatima posljednje mirovinske reforme.
Kako, naime, ocjenjuju, mirovinska reforma rezultirala je sve nižim mirovinama, a predložena zdravstvena reforma ne jamči jednako zdravlje svima.
Sindikalni čelnici danas su na konferenciji za novinare na zagrebačkome Trgu bana Jelačića istaknuli su kako očekuju nekoliko stotina tisuća potpisa radnika, nezaposlenih osoba i umirovljenika kao znak potpore njihovim zahtjevima za mirovinskim i zdravstvenim sustavom po mjeri čovjeka.
Potpisivanje peticije trajat će tri tjedna, a počet će u srijedu, 1. ožujka, najprije među sindikalnim članstvom u poduzećima, a zatim će na ulicama i trgovima.
Obnašatelj dužnosti predsjednika SSSH Ivan Tomac pozvao je građane da potpisom podupru zahtjeve za hitnom reformom mirovinske refome s obzirom na to da je prosječna starosna mirovina godine 2005. bila 1240 kuna, što je manje od trećine prosječne hrvatske plaće.
"Pravo na zdravlje je temeljno pravo i ne može ovisiti o financijskoj moći pojedinca. Zato tražimo snažan javno-zdravstveni sustav temeljen na solidarnosti jer zdravstvene usluge nisu roba koja se kupuje na
tržištu", rekao je Ivan Tomac.
Predsjednik NHS-a Krešimir Sever upitao je je li pravedno da prosječna mirovina saborskog zastupnika iznosi 8800 kuna, a radnička oko 1800 kuna.
"Kažu da se zdravstvenom reformom ništa neće mijenjati, ali to nije istina. Iz dopunskog osiguranja ukida se participacija za lijekove, zbog čega je većina građana i uplaćivala dopunsko", dodao je.
HUS je, po riječima predsjednika Ozrena Matijaševića, među članovima već prikupio 30.000 potpisa. Ocijenio je da mirovinska reforma nije ostvarila dvije zadaće - financijsku održivost sustava i materijalnu
sigurnost starijih građana, jer kod nas duži mirovinski staž znači manju mirovinu.
U sklopu zdravstvene reforme potrebno je pak reorganizirati zdravstvene institucije, ukloniti korupciju i zaštiti djecu, invalide, stare i nemoćne osobe, dodao je.
Predsjednik UNI-CRO-a Stjepan Kolarić rekao je da se troškovi u zdravstvu ne smiju prelamati preko građana ističući pritom kako je nužna reforma mirovinske reforme koja je posljednjih deset godina
ostavila katastrofalne socijalne posljedice.