Novosti

17. 02. 2006.

SOCIJALNI PARTNERI ZA INTENZIVIRANJE SOCIJALNOG DIJALOGA

ZAGREB, 17. veljače 2006. (Hina) - Na današnjem sastanku u Vladinu uredu za socijalno partnerstvo predstavnici sindikata i poslodavaca založili su se za intenzivniji sektorski socijalni dijalog granskih udruga sindikata i poslodavaca, a po potrebi i pojedinih ministarstava, za što ima mogućnosti i dobre
volje.
Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Đuro Popijač rekao je da HUP nastoji unutarnjim promjenama ojačati sektorske ili granske
cjeline, kako bi poslodavci artikulirali pojedinačne interese tih industrija ili gospodarskih djelatnosti.
Ukazujući na važnost socijalnog dijalog Popijač je poručio da će ustrajati u nastojanju za dijalogom na bipartitnoj razni o zajedničkim problemima.
Čelnik Sindikata usluga UNI-CRO Stjepan Kolarić naglasio je važnost socijalnog dijaloga na bipartitnoj osnovi, jer to ne znači samo sklapanje granskih kolektivnih ugovora, već i utvrđivanje strategije i politike neke grane ili djelatnosti, koju bi na ravnopravnim odnosima zajednički utvrđivali poslodavci i sindikati.
Osvrnuvši se na mali broj kolektivnih ugovora na granskoj razini i slabe pokrivenosti ukupnog broja zaposlenih kolektivnim ugovorima, Kolarić je upozorio da je manje od polovice zaposlenih pokriveno kolektivnim ugovorima, dok se na europskoj razini taj broj kreće oko 90 posto.
Poslodavcima treba gransko kolektivno pregovaranje jednako kao i sindikatima, poručio je čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.