Novosti

23. 07. 2020.

Sretan 150. rođendan!

NHS - U nastavku prenosimo čestitku NHS-a Sindikatu grafičara i medija u prigodi njihove 150. obljetnice:

Poštovani kolega Hanzalek, dragi Darije!
S radošću i dubokim poštovanjem upućujem Tebi i svim članovima Sindikata grafičara i medija, kojemu si na čelu, u svoje osobno ime i u ime članova sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate iskrene čestitke povodom stopedesete obljetnice osnutka Sindikata. Kako je ovaj sindikat osnovan u samo praskozorje svjetskoga sindikalizma, jasno je kako to nije obljetnica samo sindikata kojemu imaš čast biti predsjednik, već je to dična obljetnica hrvatskoga i svjetskog sindikalnog pokreta. Najstariji hrvatski sindikat, koji je u časnom društvu najstarijih europskih i svjetskih sindikata.-

Zbog izuzetno teških uvjeta rada i života radnici su još potkraj 18. stoljeća tražili razne oblike udruživanja i djelovanja kako bi se izborili za pravične plaće, pravično i izdržljivo radno vrijeme i dostojne uvjete rada. Pri tim su početcima ponekad i lutali, ali su išli nezaustavljivo naprijed prema svome cilju. Prisjetit ćemo se ludističkog pokreta iz Engleske na samom početku 19. stoljeća ili da su još davne 1831. godine, bar na kratko vrijeme, radnici u Lyonu prvi puta preuzeli vlast. Čartizam, prvi masovni radnički pokret 1830-ih i 1840-ih godina pokrenulo je Londonsko radničko društvo, a bio je potaknut teškim ekonomskim položajem i političkom obespravljenošću britanskih radnika koji su, posebno nezadovoljni što ni nakon liberalne reforme parlamenta 1832. godine radnici nisu dobili izborno pravo, pokrenuli borbu za daljnju demokratizaciju izbornoga prava. Ne treba zaboraviti niti ustanak šleskih tkalaca 1844. godine. Pariška komuna 1871. godine potrajala je  72 dana i to je zapravo bila prva „radnička država“ jer je nakon unutarnjih sukoba zbog primirja s Nijemcima, sklopljenog pod sramotnim uvjetima i raspuštanja Nacionalne garde, vlada pobjegla u Versailles, a vlast su preuzeli radnici.

 

1868. godine osnovana je Udruga radničkih sindikata (TUC) u Velikoj Britaniji, a već dvije godine kasnije, 1870. godine, održana je u Zagrebu utemeljiteljska skupština prednika današnjeg Sindikata grafičara i medija.

 

A dalje je sve povijest koju ste prekrasno prikazali na vremenskoj lenti zavidnog i zadivljujućeg izgleda i sadržaja.

Ona se, predstavljajući povijest nastanka i razvoja Vašega Sindikata, zapravo spretno provlači kroz 150 zadnjih godina hrvatske povijesti, kojoj je ovaj Sindikat na različite načine svjedočio, ali i utjecao na njen tijek pa je tako postao i njen nezaobilazni dio.

Doista je šteta da se ta zadivljujuća sindikalna obljetnica, zbog globalne pandemije bolesti Covid-19, nije mogla popratiti s raznim prigodnim događanjima, okupljanjima i proslavom. No, to ne umanjuje veličinu i važnost te obljetnice.

 

Kroz sve to minulo vrijeme pa sve do danas ovaj je sindikat bio i ostao svojevrsna nit poveznica i vodilja koja se provlači i koja je utkana ponajprije u hrvatski, a onda i u europski i svjetski sindikalni pokret. Na postojanju, tradiciji i djelovanju ovog sindikata mogu se i moraju nadahnjivati, stvarati i učiti novi članovi sindikata, sindikati za ovo novo, ali i nadolazeće vrijeme.

 

Radnikova važnost i vrijednost, baš zato jer je radnik čovjek, jednako su kao i ljudski rad uvijek bili i bit će iznad svih materijalnih vrijednosti. Iznad vrijednosti svakog pa i najsuvremenijeg, najskupljeg stroja ili novca samog. Sindikati su tu kako bi uvijek na to upozoravali i svojom se aktivnom zauzetošću borili za radnička prava, uključujući dostojne sigurne poslove, dostojno radno vrijeme i uvjete rada i dostojnu plaću. Vi to činite već 150 godina i baš su te godine i uspješnost Vašeg rada i djelovanja kroz sve to vrijeme najbolji zalog da ćete to raditi i dalje. Dragutin Kale i svi Vaši prednici na to su Vas obvezali. Baš kao i Vaši današnji i budući članovi i cijeli sindikalni pokret čiji ste častan, ponosan i važan dio.

 

Posebno mi je drago da ste dio velike obitelji Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Neka Vam je sretno i uspješno sada i ubuduće.

 

S posebnim poštovanjem

 

Predsjednik

Krešimir Sever