Novosti

21. 02. 2006.

ŠTRAJK DRŽAVNIH SLUŽBENIKA NAJAVLJEN ZA 24., 27. I 28. VELJAČE

ZAGREB, 21. veljače 2006. (Hina) - Sindikati državnih službi najavili su danas da će 24., 27. i 28. veljače organizirati štrajk radi poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja državnih službenika i namještenika.
Sindikati prijete trodnevnim štrajkom nezadovoljni odbijanjem Vlade da im poveća koeficijente ili uvede stalni mjesečni dodatak od 300 kuna bruto radi izjednačavanja plaća u državnim službama s plaćama u javnim službama.
Štrajk bi trebao početi u petak na graničnim prijelazima između 8 i 16 sati.
U ponedjeljak i utorak trebali bi štrajkati zaposleni u ministarstvima (u MUP-u na izdavanju dokumenata i administraciji), Poreznoj upravi, sudstvu, uredima državne uprave i državnim upravnim organizacijama.
Sindikalni čelnici očekuju da će se pozivu na štrajk odazvati većina od 65.000 zaposlenih u državnim službama.
Protok ljudi preko granice ne možemo zaustaviti, već ga samo usporiti, a u administraciji će svi štrajkati, izjavio je novinarima predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Ivica Ihas.
Država će tri dana biti u kolapsu, pa molimo građane za razumijevanje, a Vladu da promijeni politiku prema državnim službama, rekao je predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić.
Ako im Vlada do petka ponudi nešto prihvatljivo, sindikati su spremni staviti štrajk u mirovanje, rekli su sindikalni čelnici ne precizirajući što je za njih prihvatljiva ponuda.
U dosadašnjim pregovorima Vlada je nudila mogućnost povećanje plaća tek nakon donošenja novog Zakona o plaćama državnih službenika, no kako se to neće uskoro dogoditi, sindikati su se odlučili na prosvjedne akcije.